Pronadjen deo pernatog dinosaurusa od pre 99 miliona godina!

  • Naučnici su pronašli deo repa pernatog dinosaurusa koji je sačuvan u ćilibaru pre 99 miliona godina, objavljeno je danas u studiji.

 

Kineska naučnica Linda Hing sa Kineskog Univerziteta za geonauku pronašla je rep dinosaurusa u jednom ćilibaru koji se prodavao na pijaci u Mnjanmaru.

Neverovatno istorijsko otkriće pruža naučnicima novi uvid u izgled pernatih dinosaurusa, kao i u evoluciju samog perja.

„Ovo je novi izvor informacija koje vredi istražiti i zaštiti kao fosilni resurs“, rekao je Rajan Mekelar, paleolog iz Kanade koji je radio na studiji objavljenoj u časopisu „Kurent biolodži“ (Current Biology).

Naučnici su uvereni da je u ćilibaru sačuvan deo dinosaurusa, a ne neke druge praistorijske ptice. U prilog tome oni navode da je rep dugačak i fleksibilan.

Novo otkriće pruža istraživačima novi pogled na biološki materijal dinosaurusa, jer se u ćilibaru nalaze i delovi kosti.

Naučnici navode da su pronašli rep mladunca pernatog dinosaurusa od osam pršljenova, koji sadrži 3D mikroskopske detalje.Kako se navodi, dinosaurus najverovatnije nije mogao da leti, a perje mu je pomagalo u ritualima parenja i termoregulaciji.

„Radi se o neverovatnom primerku zato što su i najsitniji detalji vidljivi trodimenzionalno. Ovaj dinosaurus je imao rep sličnog oblika kao miš, samo što je imao i perje“, rekao je Meklaren.

Naučnici su izvršili detalja ispitivanja na ćilibaru. Analize su pokazale da je perje na vrhu repa tamno braon boje, dok su unutrašnji delovi prekriveni belim perjem.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN