Ministar prosvete: Uvodimo nacionalnu maturu umesto prijemnog na fakultetima

ŠkolaMinistar prosvete Mladen Šarčević najavio je danas uvođenje pilot projekta nacionalne mature od 2018. godine, koja bi trebalo da zameni prijemni ispit na fakultetima.

Na taj način će se, kako kaže, srednjoškolcima omogućiti mnogo kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije.
– Sada imamo model da učenik mora da radi prijemni na jednom fakultetu, pa ako ga ne upiše tek u narednom roku može da aplicira za nešto gde je ostalo mesta. Možda njega to ne zanima – pojašnjava ministar.

Sa položenom nacionalnom maturom svaki svršeni srednjoškolac moći će da pošalje aplikacije na neograničen broj fakulteta.

– Drugi benefit je što će se na taj način raditi ocena škole, eksterna ocena jedne cele generacije, jer se tu neće polagati predmet, dva. Sadašnja matura je improvizacija potpuna – rekao je Šarčević nakon sastanka sa osnovcima, srednjoškolcima i studentima.

Prema njegovim rečima, nacionalna matura odavno je trebala da bude uvedena, naredne dve godine će trajati pripreme i finansira se iz IPA fondova.

Osim nacionalne biće uvedena i međunarodna matura koja, kaže ministar, uzor svima u svetu, postoji od 1970. godine i obuhvata sve kontinente.

Njeno polaganje je malo teže, ali ko je prođe ima otvorena vrata da aplicira na najprestižnijim svetskim univerzitetima poput Harvarda, Sorbona, kao i da dobije razne stipendije.

Od sledeće godine informatika obavezan predmet

Šarčević je najavio i da će informatika kao obavezni predmet biti uvedena u osnovne škole od naredne školske godine. On je pojasnio da će ona biti uvedena umesto izabranog sporta, jer se mora voditi računa o opterećenju učenika.

– Moramo razvrstati šta opterećuje, a šta rasterećuje učenike. Izabrani sport je opterećivao – smatra ministar i dodaje da uvođenjem informatike umesto njega, sport i fizičko nisu „kalirali, već će biti na dobiti“.

Šarčević je naveo da će uz postojeća obavezna dva časa fizičkog, učenici imati svakodnevne fizičke aktivnosti kroz orijentiring i razne druge sportove.

– Uvođenje informatike i programiranja od najranijeg uzrasta veoma je važno kako bi se mobilisalo više kadrova u IT sektoru i da više njih upisuje takve fakultete – dodao je on.

Zbog plagiranja doktorata gubi se titula doktora

Šarčevič je izjavio i da Nacionalni savet za visoko obrazovanje nije konsultovao Ministarstvo prosvete kada je donosio takozvani Etički kodeks po kome će doktor nauka koji je plagirao rad ostati bez titule.

– Savet je doneo taj kodeks, zaobišao je i nije konsultovao Ministarstvo prosvete. A mi njih, niti bilo koga, nismo zaobišli kada donosimo nove platforme i zakone – rekao je Šarčević.

On je, kako je naveo, voljan da rešava probleme, ali da „nije mogao da uradi sve za dva meseca koliko je na toj funkciji“.

– Ministarstvo prosvete je krovna kuća od koje svi očekuju odgovore i rešenja. Već mnogo dugo je razvlašćeno svim mogućim načinima, formiranjem mnogih tela, saveta i odbora i zavoda. Tako da ja mogu mnogo puta samo da pošaljem preporuku, jer to telo bira Skupština Srbije – rekao je Šarčević i dodao da se radi na novim sistemskim zakonima.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN