Nikolić: Srbija je blizu crvene linije koju ne sme da pređe

tomaPredsednik Srbije Tomislav Nikolić je izjavio da će Vlada Srbije imati njegovu bezrezervnu podršku ako uslove koje je Priština postavila za nastavak dijaloga odbaci kao besmislene, pišu Večernje novosti.
„Na Vladi je da povodom poslednjih poteza Prištine zauzme stav i iznese ga, a imaće moju bezrezervnu podršku ako ove ‘zahteve’ odbaci kao besmislene“, rekao je Nikolić za taj list.
Naveo je da su u privremenim institucijama u Prištini netačno procenili kako je došlo vreme za postavljanje uslova bez kojih se ne može dalje u pregovorima.
„Pa i sama Evropska unija se uzdržava od postavljanja uslova čije bi prihvatanje značilo i prihvatanje nezavisnosti južne srpske pokrajine“, rekao je Nikolić.
Predsednik Srbije je rekao i da je bio u pravu kada je procenio da je Srbija u pregovorima veoma blizu crvenoj liniji koju ne sme da pređe „ako poštuje svoju državu i njen ustav“.
„Albanci pregovore koriste kako bi im Srbija prenela što više prava, a ako ne ide, onda mimo pregovora, bilateralno, traže prijem i članstvo u organizacijama koje bi trebalo da budu organizacije država“, dodao je predsednik.
Nikolić je ocenio i da to nije osnov za iskreno pregovaranje.
Mediji u Beogradu su preneli da Priština ima četiri nova zahteva za Beograd. Međutim, kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri je izjavila da Priština nije postavila uslove Srbiji, već da je dokument o kojem se govori u Beogradu predat Briselu 2014. godine, u okviru dogovora o temama o kojima će se razgovarati tokom dijaloga.
Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost da se u Skupštini Srbije do kraja ove godine održi sednica o uslovljavanjima s kosovske strane u sprovođenju Briselskog sporazuma.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN