U Nišu obeležen Svetski dan srca

perisic-snsPod sloganom “Znanje je moć – čuvaj svoje srce” danas je obeležen Svetski dan srca. Kardivaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u svetu, a to se odnosi i na Srbiju u kojoj godišnje umire oko 55 ljudi.

Savet za zdravstvo GO SNS u Nišu organizovao je danas, povodom Svetskog dana srca, akciju u centru grada. Predsednik Saveta i bivši predsednik Udruženja kardiologa prof. dr Zoran Perišić razgovarao je sa građanima Niša o preventivi i značaju podizanja svesti o faktorima rizika.

Na svetski dan srca podsećamo građane na surovu realnost koja kaže da je procent umiranja od kardiovaskularnih bolesti u Srbiji 53 odsto. Od naše zemlje gora situacija je samo u Rusiji i Ukrajini. Statistika kaže da će svakog dana infarkt dobiti 45 ljudi, 15 ga neće preživeti, a od tih 15-oro pet do sedam umreće u kućnim uslovima. Jedan od koncepata borbe i brige za stanovništvo SNS je proširenje pažnje prema građanima na svim nivoima, od primarne, sekundarne, do tercijalnog nivoa zdravstvene zaštite, izjavio je Perišić.

Na istom mestu i predstavnici Niškog Doma zdravlja ukazivali su građanima na rizike od kardiovaskularnih bolesti.

U toku je akcija koju je pokrenula Svetska zdravstvena organizacija “25 za 25” kojom je planirano da se do 2025. godine smanji broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti za 25 odsto, smanjenjem svih faktor rizika.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN