Zaharova: Neprihvatljivo je uticanje na odluke o kandidatima za mesto generalnog sekretara UN

marija-zaharovaPokušaji da se utiče na odluku zemalja koje utvrđuju kandidate za mesto generalnog sekretara UN su neprihvatljivi, a informacije u bugarskim medijima da bi Rusija mogla da podrži tako nešto su laž – rekla je večeras portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Zaharova je ovo rekla odgovarajući na pitanje novinara agencije TASS da prokomentariše navode u bugarskim medijima da je nemačka kancelarka Angela Merkel navodno ubedila ruskog predsednika Vladimira Putina da podrži bugarskog kandidata Kristalinu Georgijevu umesto prvobitnog kanidata Sofije Irinu Bokovu.
– Ne tako davno, na marginama samita G20 u Kini nemačka kancelarka je pokušala da razgovara sa ruskim liderima o mogućoj ruskoj podršci bugarskom nezvaničnom kandidatu. Merkelovoj je jasno i otvoreno rečeno da je nominacija kandidata za mesto generalnog sekretara UN isključivo suverena odluka te zemlje i bilo kakav pokušaj da se na tu odluku utiče direktno ili indirektno je neprihvatljiv – rekla je ona.

Zaharova je dodala da je Moskva upoznata sa tvrdnjama bugarskih medija koji navode da je Rusija umešana u igre menjanja kandidata, kao i da bugarski lideri planiraju da promene svoju odluku i postave novog kandidata pod uticajem nekih spoljnih igrača.

– Te igre nisu ništa drugo nego pokušaj da se ta zemlja uvuče u neke zakulisne radnje – rekla je Zaharova.

 

Izvor: Srna

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN