Brisel može da stavi tačku na provokativne poteze Hrvatske

ministar-selakovicReakcija Brisela na pismo koje je uputio premijer Srbije Aleksandar Vučić, kojim upozorava evropske institucije na antisrpsku politiku Hrvatske, zvuči strogo formalno i šturo jer se ne oglašavaju oni kojima je pismo upućeno, kaže za RTS ministar pravde Nikola Selaković.
Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič potvrdila je da je pismo premijera Vučića stiglo i da „Evropska komisija očekuje od svih, kako od zemalja članica EU, tako i od zemalja koje su na putu za članstvo, da poštuju svoje obaveze i principe pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje“.
Iako je portparolka EK reka da je ovo tek prvi komentar i da će kompletan tek stići ministar pravde Nikola Selaković je rekao gostujući u Dnevniku RTS da je izostala reakcija evropskih zvaničnika kojima je pismo upućeno.
„Reakcija iz Brisela zvuči kao strogo formalna jer se oglašava porparol a ne oni kojima je pismo upućeno. Srbija u ovoj vrsti diplomatskog konflikata nikakvim svojim postupkom nije isprovocirala ovakve postupke Hrvatske a sa druge strane mi ne vidimo nikakvo, ne izvinjenje već otklon od podizanja spomenika jednom teroristi a pri tom nema nikakve reakcije ni od EU“, kaže Selaković.
Ministar pravde kaže da želi da veruje da će drugačije reakcije biti jer svaka vrsta rehabilitacija anticivilizaciskih tekovina svakako nije nešto za šta se EU zalaže.
„Srbija je okrenuta budućnosti. Srbija nije davala nikakav povod za ovakve događaje i za našu državu važna je politička stabilnost jer ona znači ekonomsku stabilnost, više investicija“, rekao je ministar pravde.
Kao i premijer Vučić ni ministar pravde ne veruje da će se podizanjem spomenika Miru Barešiću završiti niz provokativnih poteza iz Hrvatske.
„Što više se ponavlja ovo ludilo ono sve manje može da se kontroliše. Želim da se ovo završi što pre jer Srbija nije davala nikakvog povoda za ovo što se dešava kao što je oslobađajuća presuda Stepincu, Glavašu, podizanje spomenika Miru Barešiću. Ali se bojim da se ovo otrglo kontroli zbog čega je i potreban glas iz Brisela koji će da kaže prestanite sa veličanjem terorista, neonacista, prestanite da prekrajate istoriju“, rekao je Selaković.
Kada je reč o zahtevu Tribunala iz Haga da Srbija promeni zakon kako bi mogla da izruči troje radikala ministar pravde kaže da je to pokušaj svojevrsnog pritiska.
„Haški tribunal je zadužen za ono što je propisano njegovim Statutom. Naš Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom donet je u saradnji sa predstavnicima tog tribunala. Takva praksa nije zabeležena nigde i potpuno je neprihvatljivo da se zakon menja na zahtev Tribunala. Mi smo tražili od Tribunala da nam ustupi taj predmet čime smo pokazali dobru volju. Hag ovim pokušava da skrene pažnju na sebe jer mu ističe vreme a nije ispunio svrhu zbog koga je osnovan a to je uspostavljaljnje međunarodne pravde“, zaključio je Selaković.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN