Partizan pokazao gde je srpski klupski fudbal

 

Neuspeh Partizana u kvalifikacijama za Ligu Evrope još jednom je pokazao u koliko se teškom stanju nalazi srpski klupski fudbal. Statistika ukazuje na to da je ovo evorpsko leto za Partizan bilo najlošije od davne 1976. godine, jer se upravo u toj sezoni poslednji put desilo da crno-beli ne postignu nijedan gol tokom kvalifikacija. Poslednji put klub iz Humske ispao je već u prvom kolu kvalifikacija 2001. godine.

Partizan navijaciDobre poznavaoce prilika u ovom klubu, ali i generalno u srpskom fudbalu, rezultatski neuspeh nije previše iznenadio. Slično stanje je u gotovo svim našim klubovima – Partizan je opterećen velikim dugovanjima primoran da prodaje svoje talente i pre nego što uspeju da se afirmišu, a pri tome ipak nema novca za neka kvalitetnija pojačanja. Ovo potvrđuje i podatak da su crno-beli poslednjih godina od prodaje samo petorice talentovanih fudbalera zaradili više od 30 miliona evra, dok su ulaganja u igrački kadar neuporedivo manja. Novac odlazi na velike provizije menadžerima i za Partizan često štetne ugovore ili na preživljavanje i vraćanje najvećih dugovanja, a uprave koje se smenjuju jedna za drugom po pravilu su više zauzete borbom sa opozicijom u klubu i unutrašnjim podelama, nego sa pokušajima da Partizan postane standardan učesnik makar prve faze nekog evropskog takmičenja.

Uz ovakvu sportsku politiku stvarno i nije čudno da crno-beli izgube od prosečnog tima za koga većina nas pre ovih kvalifikacija nije ni čula. Kao i svake sezone, uteha će se tražiti u domaćem prvenstvu, iako i ono iz godine u godinu sve više gubi na svom kvalitetu.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN