Ambasada: „Među stradalima u Nici nema srpskih državljana“

NicaPrema dosadašnjim podacima među povređenima i nastradalima u Nici nema srpskih državljana, a ambasadi do sada nije prijavljen ni jedan slučaj nestanka državljana Srbije, rekao je Nj.E. Ambasador Srbije u Francuskoj, Rajko Ristić. Stručnjaci smatraju da događaj u Nici jeste delo tzv. „Usamljenog vuka“, ali čoveka koji je radikalizovan, a pitanje je od koga i kako. Darko Trifunović, profesor na Fakultetu bezbednosti, smatra da službe bezbednosti treba da shvate šta je proces deradikalizacije i kako ući u njega, ali ne ignorantskim stavom punim neznanja.Nj.E. Rajko Ristić, ambasador Srbije u Francuskoj, izjavio je povodom terorističkog napada u Nici da građani Francuske žive u stalnom stanju neptosti zbog terorističkih napada koji su se dogodili proteklih godinu dana. On je rekao da je cela nacija u šoku, a na Kriznom štabu u Jelisejskoj palati je odlučeno je da se vanredno stanje produži za još tri meseca.
Ne postoji zemlja na svetu gde se možemo osećati bezbedno, ocenjuje Darko Trifunović, profesor na Faklutetu bezbednosti, i dodaje da smo u svetskom ratu koji je proglašen od strane islamske države i džihadista.
Moramo da učimo od muslimanske zajednice u Evropi, da shavtimo šta je proces deradikalizacije i kako ući u njega, ali ne ignorantskim stavom punim neznanja kao što je slučaj sa francuskim službama bezbednosti, ističe Trifunović.
Trifunović ocenjuje da je jedini cilj radikalnih džihadista da presele liniju sukoba sa Bliskog istoka u srce Evrope. On dodaje da se ne slaže sa konstatacijom da Srbija nije meta džihadista, jer prema bazi podataka koja postoji na Fakultetu bezbednosti evidentirano je 80 ljudi sa prostora Srbije, Crne Gore, Bosne, Sandžaka i kosova koji su bili regrutovani, a zatim su se vratili iz Sirije..

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN