Si Djinping u trodnevnoj poseti Srbiji

FILE -  In this Nov. 12, 2014 file photo, Chinese President Xi Jinping speaks during a joint news conference with U.S. President Barack Obama at the Great Hall of the People in Beijing following their meeting held on the sidelines of the APEC leaders' meeting. An electoral pummeling for Taiwan’s pro-Beijing ruling party and a new spike in pro-democracy protests in Hong Kong have delivered a reality check to Xi just when he was riding a wave of high-profile diplomacy. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais, File)

Predsednik Kine Si Djinping doputovaće danas popodne u trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima o strateškom partnerstvu i jačanju saradnje, posebno na ekonomskom planu, a očekuje se i potpisivanje brojnih medjudržavnih sporazuma.

Kao prvi predsednik Kine koji dolazi u Beograd posle više od 30 godina, Si Djinping će danas zajedno s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem položiti kamen-temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu, otkriće spomenik kineskom filozofu Konfučiju, kao i table novoimenovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Srbije i Kine.

Dvojica predsednika će položiti vence na spomenik službenicima Ambasade Kine poginulim u NATO bombardovanju 1999, i prošetati Kalemegdanom.

Drugog dana posete, u subotu 18. juna, održaće se sastanak predsednika Srbije i Kine, kao i sastanak dve državne delegacije, posle čega će biti potpisano više medjudržavnih sporazuma, medju kojima je i memorandum o izgradnji strateške luke u blizini beogradskog mosta Mihajlo Pupin, na Dunavu, vrednosti 300 miliona dolara.

Nikolić će Si Djinpingu uručiti Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.

Posle ceremonije uručenja ordena, predsednik Kine sastaće se s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao i s članovima Vlade Srbije i predsednicom Skupštine Majom Gojković.

U nedelju 19. juna, predsednici Nikolić i Si posetiće Železaru Smederevo koju je nedavno kupila kineska kompanija Hestil, gde će im domaćin biti premijer Aleksandar Vučić.

Kineski predsednik naveo je uoči posete da se raduje dolasku u Srbiju i da očekuje da sa državnim vrhom razgovara o budućoj saradnji.

„Očekujem da sa predsednikom Nikolićem i drugim srpskim rukovodiocima zajedno razgovaramo o našem prijateljstvu, planiramo saradnju, razmišljamo o budućnosti i zajednički podignemo strateško partnerstvo na novi nivo“, poručio je Si u autorskom tekstu za Politiku.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je za kineske medije da se posetom kineskog predsednika otvaraju novo poglavlje u tradicionalnom prijateljstvu Srbije i Kine i šansa za dalju ekonomsku saradnju.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

code

TV K::CN