Vučić na sastanku „balkanske četvorke“ u Solunu

U Solunu se održava novi sastanak „balkanske četvorke“ – Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, kojem će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić. U fokusu razgovora biće infrastruktura, u cilju boljeg povezivanja četiri zemlje i celog regiona. Očekuje se da će biti reči i o evrointegracijama Srbije, imajući u vidu da Grčka, Bugarska i Rumunija otvoreno podržavaju članstvo Srbije u Evropskoj uniji.

Dva meseca nakon sastanka u Bukureštu, predsednik Srbije danas po podne ponovo s premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije.

Četvrti susret kvadrilaterale najvećim delom biće posvećen infrastrukturnim projektima – u oblasti putne, železničke i energetske infrastrukture, a uoči samita Kine i 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se održava krajem nedelje u Sofiji.

 

Premijeri Grčke, Bugarske i Rumunije – tri zemlje članice Unije, više puta su ponovili da je Balkan neotuđivi deo evropske ideje i da Srbija ne može više biti izvan evropske porodice, te da joj treba pomoći i usmeriti kako bi se stvorio i zvaničan status Srbije kao članice Unije.

To je posebno značajno, imajući u vidu da će, nakon Austrije, predsedavanje Evropskoj uniji u prvoj polovini 2019. preuzeti Rumunija.

Kasnije tokom večeri, predsednik Vučić, premijer Grčke Aleksis Cipras, Bugarske Bojko Borisov i Rumunije Vjorika Dančila o rezultatima sastanka obavestiće javnost na konferenciji za novinare.