Vanredna situacija u Ivanjici, traže pomoć vojske i države

Nakon nevremena koje je pogodilo Ivanjicu, na teritoriji cele opštine proglašena je vanredna situacija. Potrebna nam je pomoć vojske i države, kaže predsednik opštine Zoran Lazović.

Obilna kiša izazavala je ogromne probleme u selima Devići, Ostatija, Brusnik, Luke i Međurečje.
Najveća šteta je na putnoj infrastrukturi. Seoske prilaze odnela je voda, a pojedina golijska domaćinstva su odsečena. Bujični potoci i dalje prave probleme, velika količina mulja i blata je izvučena na površinu, preneo je Glas zapadne Srbije.

Predsednik opštine Zoran Lazović kaže da su se za pomoć obratili državi i vojsci, a da odgovor očekujue u najskorije vreme, od vojske čak u toku dana.

„Danas smo na terenu, u podgolijskom kraju gde je bilo jako olujno nevreme propraćeno velikom količinom padavina koje je napravilo ogromne materijalne štete i klizišta“, dodao je Lazović.

Navodi da je u tom kraju više do hiljadu kilometara nekategorisanih puteva, te da su sada mnogi odsečeni, što nije samo problem u komunikaciji, već je dodatno nevolja što se sve događa u sezoni otkupa malina.

„Nalazimo se u jednoj nezavidnoj situaciji. Materijalna šteta je neprocenjiva i trudimo se da u ovom trenutku uradimo sve što možemo kako bismo osposobili pre svega puteve. Kao lokalna samouprava moraćemo da se potrudimo da meštanima u što skorijem vremenu pomognemo u sanaciji štete“, kazao je Lazović.

Obilna kiša prouzrokovala je i probleme na vodosnadbevanju tako da JKP „Vodovod“ radi smanjenim kapacitetom, a otežana je i prerada vode.

 

Izvor: Tanjug