Uskoro popunjavanje upražnjenih javnobeležničkih mesta

foto: blic.rs

Do kraja sedmice biće raspisan novi konkurs za popunjavanje upražnjenih javnobeležničkih mesta za područje 34 osnovna suda, najavila je ministarka pravde Nela Kuburović.

„Verujemo da će po okončanju tog konkursa konačno sva mesta u Srbiji koja do sada nisu imala, dobiti javne beležnike i da će građani u tim sredinama imati koristi od njihovog rada“, rekla je ministarka Kuburović, nakon obilaska javnobeležničke kancelarije Nikole Milišića u Subotici.

Trenutno postoji još 44 upražnjena javnobeležnička mesta, napominje se u saopštenju Ministarstva pravde.

Kuburovićeva je tom prilikom takođe ukazala da pored toga što se Ministarstvo pravde trudi da ubrza rad sudova uspostavljanjem elektronske razmene podataka, ono radi na jačanju infrastrukture jer, kako je istakla, dobri uslovi rada omogućuju i skraćenje sudskih postupaka.

Ministarstvo je, zajedno sa razvojem Pravosudnog informacionog sistema, podjednako radilo kako na unapređenju rada sudova, tako i javnih izvršitelja i beležnika, i omogućilo je svima da budu korisnici pomenutog sistema, odnosno da imaju mogućnost pristupa elektronskim podacima različitih organa koji su im neophodni tokom rada – poput baza podataka MUP-a, Agencije za privredne registre, ili uvida u matične knjige umrlih, venčanih i rođenih.

„To je neophodno za rad beležnika, s obzirom na to da su oni danas nadležni da sprovode ostavinske postupke, jer samim pristupom tim podacima elektronskim putem značajno se ubrzava i rad beležnika, ali i rad sudova“, rekla je Kuburovićeva.

Ministarka pravde je istakla da javni beležnici od 1. jula imaju novu dužnost prema Republičkom geodetskom zavodu, s obzirom na to da je počela primena novog Zakona o upisu u katastar nepokretnosti.

„Upravo javni beležnici će biti osnovna kontakt tačka za upis prava svojine u katastar nepokretnosti“, objasnila je ministarka.

Ukazala je da su upravo zahvaljujući novim izmenama zakona, građani oslobođeni višestrukog odlaska na šaltere, a da će javni beležnici biti ti koji prikupljaju podatke i katastru elektronskim putem dostavljaju overene ugovore o prometu nepokretnost.

Izvor: Tanjug