Trka s vremenom da se spasu tajlandski dečaci

Kod 12 dečaka i njihovog trenera koji su nađeni nakon devet dana potrage u pećini na Tajlandu su i lekari. Specijalci se trkaju s vremenom kako da ih izvuku.Tajlandske mornaričke foke saopštile su da je svih 13 članova mladog fudbalskog tima, koji su zaglavljeni u pećini na severu Tajlanda zbog poplave, zdravo. Sedam članova mornaričkih foka, među kojima su lekar i medicinska sestra, pridružilo se dečacima i njihovom treneru u pećini u kojoj su potražili sklonište zbog poplave.

Komandant mornaričkih foka rekao je da je spašavanje ljudi iz pećine jedna od nekoliko opcija koje se razmatraju, kao i da nema potrebe da se ta akcija požuruje jer su dečaci i njihov trener bezbedni u pećini.

Foto: Print screen

Britanski Skaj njus prenosi da su mladi fudbaleri verovatno ušli u pećinu, uprkos zabrani ulaska za vreme kišne sezone, u sklopu rituala inicijacije.

Kako je jedan od stranih spasilaca koji pomažu tajlandskim kolegama Britanac Ben Rejmenants, objasnio za britanski medij, deca i njihov trener su „ušli unutra i pokušali da dodju do kraja tunela u nekoj vrsti inicijacije za lokalne dečake, koja podrazumeva da se potpišu na zidu na kraju tunela i zatim vrate nazad“.Kako se navodi, spasilačke službe pokušavaju da ispumpaju vodu iz poplavljene pećine Tam Luang Nang Non, ali su u velikom problemu sa vremenom, jer iako su monsunske kiše trenutno stale, meteorolozi prognoziraju da će se uskoro nastaviti što znači da će se nivo vode ponovo podići i da će deca i njihov trener možda morati da ostanu pod zemljom još četiri meseca dok se sezona monsuna ne završi.

Alternativa je da deca i trener preplivaju, odnosno prerone četiri kilometra dug put od komore u koju su se sklonili od vode do ulaza u spilju, pri čemu bi ih spasioci vodili i dali im ronilačku opremu.

Međutim ta opcija je opasna iz dva razloga – prvi je taj što deca uopšte ne znaju da plivaju niti rone, zbog čega postoji rizik da se udave, a drugi je taj što je put kroz uske, mračne i poplavljene pećinske prolaze izuzetno težak, čak i profesionalnim roniocima.

U međuvremenu, dečacima i treneru dostavljeni su energetski gelovi kako bi izdržali dok se ne napravi plan za njihovo bezbedno izvlačenje.

 

Izvor: Tanjug