„Srbija nema dobronamerne sagovornike za Kosovo“

Ministar Branko Ružić kaže da Srbija teži da kroz dijalog dođe do održivog rešenja za KiM, ali da za to nema dovoljno dobronamerne sagovornike s druge strane.

On je naglasio da sagovornici sa druge strane, predstavnici kosovskih institucija, nemaju dovoljno sluha da razumeju duh vremena u kome se nalazimo.

„Kaže se da je za tango potrebno dvoje, ovde je za dogovor potrebno troje. Imate i EU, a sada spominje i SAD. To vam je kao da imate fudbalsku utakmicu u kojoj se menjaju pravila na pola meča“, rekao je ministar državne uprave i lokalne za TV Prva.

On je dodao da je teško razuumeti da se postavi jedan format razgovora i dijaloga i da se on inovira u samom toku i da pri tom jedna od strana u dijalogu ne ispunjava dogovoreno.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora da očekuje da pitanje Kosova bude razrešeno do kraja godine Ružić je rekao da ne treba to pitanje rešavati brzopleto, ali da postoji potreba da se relativno brzo razveže kosovski „Gordijski čvor“.

„Ne vidim razlog da se to ne uradi. Mislim da predsednik države pokazuje dobru volju i ukazuje šta može da usledi nakon 10, 15, 20 godina. Važno je da sagledamo sve te putokaze i najvažnije je postići kompromis“, naglasio je Ružić.

Upitan da li će se menjati Ustav on je rekao da „ima odredbi koje više nisu uvremenjene“. „Ne govorim o preambuli Ustava, pošto svi, kada kažete promena Ustava, misle na preambulu“, naglasio je Ružić.

Na pitanje da li će se menjati preambula Ustava, on kaže „da to pitanje zvanično nije otvoreno“. „Mislim da to nije ni bitno. Svakako ako dodje do promene Ustava menjaće se i neke druge odredbe“, rekao je Ružić.

 

Izvor: Prva, B92