Srbija na Samitu u Sofiji potpisala tri dokumenta

U Sofiji se održava Sedmi samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Plenarnoj sednici prethodio je poslovni forum koji je okupio više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz Centralne i Istočne Evrope. Sa samita su poslate i političke poruke. Korist od inicijative 16+1 ima ceo svet, kaže kineski premijer. Srbija potpisala tri dokumenta u bugarskoj prestonici.

Iz Sofije su poslate i političke i ekonomske poruke. Samit se održava u momentu kad je Kina u trgovinskom ratu sa SAD, a ovih 16 zemalja nema uvek finansijskih sredstava za sve projekte koji su im neophodni.

Trgovinska razmena 16 zemalja sa Kinom je povećana za 25 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prošle godine razmenjena je roba u vrednosti od 70 milijardi dolara.

Kineski premijer Li Kećang pozvao je kineske kompanije da otvaraju pogone u ovih 16 zemalja i rekao da je Kina otvorena za poljoprivredne proizvode iz zemalja centralne i istočne Evrope.

Dobar deo govora zvaničnika bio je posvećen odnosu ove saradnje i Evropske unije, odnosno kako Brisel na nju gleda. Pojavile su se tvrdnje da Kina želi da podeli Evropu.

Bugarski premijer je, otvarajući samit, rekao da 1.500 kompanija učestvuje na samitu i da to pokazuje volju za većom, dubljom saradnjom.

„Ovo jača Evropu, ne deli je. Ovako nadoknađujemo nedostatak sredstava za finansiranje projekata koji su nam potrebni. To bi trebalo da smiri sve koji misle da samit nije koristan za Evropu. Koristan je ovaj samit i za Zapadni Balkan, one zemlje koje još nisu deo EU“, rekao je Borisov.

I Li poručuje da ova saradnja koristi svima. „Neke zemlje u okviru naše saradnje su deo EU, neke nisu. Ova saradnja će kandidatima pomoći da što pre ispune kriterijume za pristup EU i evrozoni. Mi želimo jedinstvenu i naprednu Evropu. To je interes i Evrope i Kine. Kina veruje u multikulturalizam i multipolarizam. Ako je Evropa slaba, to će biti loša vest za Kinu“, naveo je Li.