Srbija centralna zemlja u kineskoj inicijativi „Pojas i put“

Predsednica Vlade Ana Brnabić sastala se u Sofiji sa premijerom Kine Li Kećangom gde je istaknuto da je Srbija centralna zemlje u okviru inicijative „Pojas i put“ i da dve zemlje imaju veliki broj konkretnih projekata, od čega najviše u oblasti infrastrukture i energetike.

Premijeri s razgovarali o daljem unapređenju saradnje i strateškog partnerstva dve zemlje i konstatovali da je u interesu obe zemlje dalje produbljivanje saradnje u svim oblastima.
Premijerka Ana Brnabić boravi danas i sutra u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, povodom učešća na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a u delegaciji su i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U razgovoru je ocenjeno da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih karakteriše sveobuhvatno strateško partnerstvo, uzajamno poverenje i podrška.

Brnabićeva je rekla da je sastanak bio veoma dobar, kratak i efkisan, upravo iz razloga što dve zemlje imaju vrlo konkretne projekte.

„Drago mi je da sam imala priliku da ponovo vidim premijera Kine, prvi put smo se videli u novembru 2017. takođe na samitu 16 plus jedan. Imali smo dobar, kratak i efikasan sastanak, zato što Srbija i Kina imaju veliki broj konkretnih projekata, tako da smo samo brzo prošli kroz te projekte, kao i one koji će biti potpisani večeras i sutra i one koje očekujemo da potpišsemo do kraja godine“.

Navela je da su to, pre svega, projekti u oblasti infrastrkture, za nastavak izgradnje deonice Koridora 11 od Preljine do Požega, zatim za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Beograd – Budimpešta, kao i modernizaciji pruga od Beograda do Niša i Preševa za šta će biti potpisan memorandum o razumevanju.

Brnabićeva je istakla da je Srbija posebno ponosna na trilateralni projekat modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta, koji zajednički realizuju Srbija, Mađarska i Kina i koji je prvi prekogranični projekat u okviru ovog mehanizma saradnje.

Tu su i projekti u oblasti energetike kao što je izgradnja novog bloka u Kostolcu B3 snage 350 megavata koji se već realizuje i predstojeća izgradnja toplodalekovoda između Obrenovca i Beograda, dodala je premijerka Srbije.

„Zahvalila se na podršci pošto otkada smo ukinuli vize za građane Kine imamo skok od čak 180 odsto broja kineskih turista u Srbiji“.

Brnabićeva kaže da je bilo reči i o kulturnoj saradnji i da se očekuje završetak srpskog kulturnog centra u Pekingu i završetak kineskog kulturnog centra u Beogradu.

Zainteresvanost za RTB Bor i „Ikarbus“ 

Na pitanje o RTB Boru, Brnabićva je rekla da je kineska kompanija „Zijin“ izrazila zainteresvanost da učestvuje na tenderu za izbor strateškog parntera za RTB Bor.

„Nadamo se da će to biti završeno do kraja ove godine i da će oni dati dobru ponudu. Prenela sam moju nadu premijeru Kine da će ta kompanija učestvovati sa dobrom ponudom, jer nam je potreban dobar streški partner, a oni jesu jaka kompanija“.

Brnabićeva ističe da su dve kineske kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u „Ikarbusu“ i da bi volela da krenemo sa proizvodnjom električnih autobusa  u Srbiji.

Kako je rekla, kineski premijer je izrazio zadovoljstvo odnosima Kine i Srbije i naglasio da je Srbija centralna zemlje u okviru inicijative „Pojas i put“.

Takođe, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da dve zemlje imaju veliki broj konrektnih projekata.

Brnabićeva je poručila da će Srbija nastaviti kontinuitet politike prijateljstva.

Predsednica Vlade naglasila je da ona lično uputila Pismo o zainteresovanosti za pristup Srbije Azijskoj infrastrukturno-investicionoj banci.

Čelično prijateljstvo između Kine i Srbije

Predsednica Vlade zahvalila je kineskom premijeru na nedvosmislenoj podršci Kine po pitanju Kosova i Metohije, posebno unutar UN i drugih međunarodnih organizacija.

Kineski premijer Kećang naglasio je da je ta podrška konstantna i neupitna i da je prijateljstvo između Kine i Srbije čelično.

Brnabićeva je rekla da je ovo možda prvi forum 17 plus 1 pošto prvi put i Grčka učestvuje u tom mehnizmu i da je to dobro što ima i novih učesnika jer je to prilika i da se razgovara na tom skupu i o dodatnom infrastrukturnom i energetskom povezivanju u regionu.

Očekuje se potpisivanje Memoranduma o razumevanju o zajednicckom formulisanju plana bilateralne saradnje Kine i Srbije u okviru inicijative „Pojas i put“, Memoranduma o razumevanju o zajedničkoj podršci izgradnje Industrijskog parka za voće i povrće i Komercijalnog ugovora o modernizaciji i rekontrukciji mađarsko-srpske železničke veze na teritoriji Republike Srbije na deonici Novi Sad-Subotica-državna granica (Kelebija).

Brnabićeva sa potpredsednikom Vlade Belorusije

Predsednica Vlade Srbije razgovarala je i sa prvim potpredsednikom Vlade Belorusije Vasilijem Matjuševskijem o unapređenju saradnje dve zemlje, a sagovornici su zaključili da su odnosi dveju zemalja prijateljski i bez otvorenih pitanja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, sastanku je prisustvovala i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

„Srbija je izuzetno zahvalna za čvrstu podršku koju Belorusija daje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje“, naglasila je Brnabićeva.

Sagovornici su ocenili da Srbija i Belorusija imaju interes za jačanje saradnje u mnogim oblastima, a pre svega u ekonomiji.

U 2017. godini, obim spoljnotrgovinske razmene dve zemlje iznosio je 103,5 miliona dolara, što je povećanje od 30,2 odsto u odnosu na 2016. godinu, dok je u prvih pet meseci 2018. godine obim spoljnotrgovinske razmene porastao za 5,5 odsto u odnosi na isti period prethodne godine i iznosi 43,8 miliona dolara, što govori da spoljnotrgovinska razmena i dalje raste.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji u oblasti poljoprivrede, nauke i prosvete.

Brnabićeva i Matjuševskij složili su se da je saradnja Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope izuzetno važan mehanizam saradnje koji će dodatno ojačati i ubrzati ukupan ekonomski razvoj svih zemalja koje u tome učestvuju, piše u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug