Nova svađa Hrvata i Slovenaca

Nesuglasice Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva još nisu rešene, a na pomolu je novi spor i to oko farmi dagnji.

Naime, slovenački državni Inspektorat za životnu sredinu i prostorno planiranje istražuje slučaj hrvatske farme dagnji u tom zalivu, koja se za poslednjih nešto više od godinu dana proširila preko slovenačko-hrvatske granice utvrđene međunarodnom arbitražom, koju Hrvatska neće da primeni.

STA prenosi da je Inspektorat danas saopštio da je njihov inspektor 22. juna obišao to područje i utvrdio da je broj bova (za obeležavanje mesta gde se nalaze dagnje) uvećan na 90 komada. Navodi se da inspektorat nije pružio dodatne informacije o tekućoj istrazi.

U subotu je Slovenačka televizija javila da se farma dagnji povećala deset puta u obimu od aprila prošle godine kada je postavljeno prvih osam bova. „Farma dagnji je bez sumnje u slovenačkim vodama“, navedeno je u televizijskom izveštaju.

U njemu je navedeno i da brod hrvatske policije prati radnike svaki put kada dolaze tu i da se policijski brod namerno postavio između novinarske ekipe i broda sa radnicima pošto je TV ekipa pokušala da priča sa njima.

Brod slovenačke policije bio je u blizini dok je reportaža snimana i odmah je prišao čim se brod hrvatske policije približio slovenačkim novinarima. Novinarka koje je izveštavala sa dva policijska broda u pozadini odmah iza nje opisala je situaciju kao veoma napetu.

Slovenački policajci su joj kazali da su upozorili hrvatske policajce da se nalaze u slovenačkim vodama.

 

Izvor: Tanjug