Netanjahu branio kompromis s Poljskom o holokaustu, najavivši izmene

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da razume kritike na račun svog kompromisa s Poljskom o spornom zakonu koji se tiče holokausta, najavivši da će one biti uzete u obzir.

Netanjahu i njegov poljski kolega Mateuš Moravjecki su prošle nedelje objavili zajedničko saopštenje u kome se, izmedju ostalog, pohvaljuje poljski otpor nacističkoj okupaciji i Poljska distancira od holokausta u Drugom svetskom ratu u kome je ubijeno 6 miliona Jevreja.

Saopštenju je prethodio pristanak Poljske da odustane od zatvorske kazne za kritike na račun te zemlje u vreme rata, podseća Asošiejtid pres.

Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu je kritikovao saopštenje, ocenivši da sadrži „krajnje problematičan rečnik“ i “ ozbiljne greške i obmane“.

Na današnjem sastanku vlade Netanjahu je branio kompromis čiji je cilj da se smanji višemesečna napetost izmedju dve zemlje ali je rekao da nisu navedeni svi elementi spora.

„Nakon objavljivanja saopštenja razni komentari su dati. Slušao sam sa velikom pažnjom komentare istoričara, uključujući one o mnogim stvarima koje nisu uključene, poštujem ih i izraziću ih“, rekao je Netanjahu,  dodavši da je izmenu zakona pratio istaknuti istoričar.

Kritičari su optužili Netanjahua da zataškava istoriju iz političkih obzira.

U izraelskim medijima objavljeno je celo saopštenje na hebrejskom jeziku i navedeno da se njime poljski narod oslobadja zločina počinjenih za vreme holokausta.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da prevod na hebrejski nije odrazio kako valja duh saopštenja. Time je prkatično izazvana nova kriza umesto da se stara prevazidje.

Izraelski mediji takodje komentarišu da je sporazum rezultat velikog pritiska SAD da se kriza reši u sklopu šireg napora Izraela da ubedi Višegrad grupu (Češku, Madjarsku, Poljsku i Slovaćku) da sve zajedno kao jedan blok premeste ambasadu u Jerusalim.