Hrvatska policija uhapsila Danu Lukajića zbog navodnih ratnih zločina

Hrvatska policija uhapsila je na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo Danu Lukajića, koji je navodno osumnjičen za ratne zločine, javlja HRT. Organizacija starešina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila hapšenje Lukajića, navodeći da je on bio pripadnik Komande Prvog Krajiškog korpusa VRS i da su optužbe protiv njega bez osnova.

Hrvatska televizija navodi da je Lukajić bio zapovednik srpskog koncentracionog logora Manjača i da je navodno priveden u Zagreb. Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH, rekao je da je informisan o hapšenju Lukajića, dodaje HRT.
„Ovde, kao što znate, nema telefonske veze, ali mi smo pokrenuli neke aktivnosti drugim putem“, rekao je Ivanić, koji je prisustvovao komemoraciji za žrtve ustaškog logora Jadovno.

U organizaciji Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banja Luke, u Jadovnom i kod Šaranove jame na Velebitu obeleženo je sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu, a program je kasnio gotovo dva sata jer je hrvatska policija na graničnom prelazu Ličko Petrovo Selo uhapsila Danu Lukajića.

Dušan Bastašić, predsednik udruženja „Jadovno 1941.“, kazao je da je Hrvatska policija smatrala da Lukajića treba privesti.

„Nemam tačnih informacija o čemu se radi. Znam samo da se radi o čestitom i poštenom čoveku“, rekao je Bastašić.

Ragovanja na Hapšenje Lukajića

Organizacija starešina Vojske Republike Srpske najoštrije je osudila hapšenje pukovnika VRS Dane Lukajića, pripadnika Komande Prvog krajiškog korusa VRS, a koji je danas uhapšen u Hrvatskoj pod izgovorom da je bio komandant logora Manjača, što je, tvrde starešine, bez ikakvog osnova.

Predsedništvo te organizacije traži od institucija Republike Srpske i institucija Bosne i Hercegovine da energično protestuju kod hrvatskih vlasti zbog hapšenja Lukajića i odmah zatraže njegovo puštanje na slobodu.

U saopštenju za medije ta organizacija navodi da „nacionalističkoj Hrvatskoj smeta obeležavanje stradanja Srba od ustaških vlasti, od strane udruženja srpskog naroda čiji je član pukovnik Dane Lukajić“.

Time se, kako kažu, žele zaplašiti svi koji dolaze da se poklone žrtvama stravičnih zločina ustaške vlasti u NDH, u Drugom svetskom ratu.

Starešine VRS smatraju da je postupak Hrvatske „izraz euforije ustaštva koje je snažno okupiralo sve segmente društva“.

„Treba istaći da je Dane Lukajić u više navrata bio svedok i tužilaštva i odbrane u Haškom tribunalu i Sudu BiH i niko ga do sada nije optuživao za zločine koje sada pokreće Hrvatska“, navedeno je u saopštenju.

Uz ocenu da je reč o osveti hrvatskih vlasti, starešine navode da protiv Lukajića ni Haški tribunal ni Sud BiH, koji je nadležan za pokretanje postupka, nisu našli razloga, dok su, kažu, hrvatske vlasti to učinile da zaplaše Srbe.

Sve to, zaključuju, upućuje na zaključak „da proustaškim vlastima u Hrvatskoj ne treba verovati i da predstavnici srpskog naroda koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu moraju bojkovati odlaske u Hrvatsku, jer za njih nema mesta u takvoj Hrvatskoj“.

Na hapšenje Lukajića reagovala je i Međunarodna Komisija za otkrivanje istine o Jasenovcu sa sedištem u Londonu, navodeći da ovo nije prvi put da vlasti Hrvatske hapse i privode hodočasnike i učesnike Međunarodnih Konferencija o Jasenovcu, Jadovnom i komemoracija žrtava hrvatskog genocida.

Podsećaju na slučaj Mileta Dakića koji se vraćao iz Banja Luke kao učesnik Međunarodne Konferencije o Jasenovcu i koji je uhapšen u prisustvu akademika Srboljuba Živanovića, predsednika Međunarodne Komisije, koji je potpisao saopštenje dostavljeno medijima.

Dakić je, podsećaju, proveo skoro dve godine u zatvoru odakle je pušten bez ikakvog dokaza o krivici.

U saopštenju Međunarodna Komisija svojim članovima savetuje da ne prelaze granicu Hrvatske dokle god ta država ne promeni stav prema učesnicima komemoracija i međunarodnih konferencija o stradanju Srba, Jevreja i Roma u Hrvatskoj.

 

Izvor: Tanjug