Han u Beogradu

foto: ec.europa.eu

Evropski komesar za pregovore o proširenju Johanes Han dolazi danas u zvaničnu posetu Srbiji.
Han će se u Beogradu sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, a sa ministarkom za evrointegarcije Jadrankom Joksimović potpisaće finansijski sporazum, rečeno je Tanjugu u Briselu.
„U pitanju je redovna radna poseta u okviru koje će se održati sastanci posvećeni nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, a sa ministarkom Joksimović će se potpisati i finansijski sporazum“, rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji.

U Briselu najavljuju da je u pitanju „kratka jednodnevna poseta“. Predviđene su izjave za medije oko 14:30 nakon potpisivanja finasijskog sporazuma.

U pitanju je deo finansijske pomoći iz okvira evropskih pretpristupnih fondova (IPA) za 2017. godinu u visini od 42 miliona evra. Ukupna vrednost IPA za Srbiju za 2017. godinu iznosi 138 milona evra.

Evropska komisija već je najavila da će pretpristupna pomoć za Srbiju biti povećana u narednom periodu.

U okviru razgovora koji će se odnositi na Međuvladinu konferenciju održanu 25. juna u Luksemburgu, kada je Srbija otvorila dva nova poglavlja, očekuje se da komesar Han predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić ponovi da Srbija ima „jaku i realnu EU perspektivu“, ali i podsetiti da će brzina napretka Srbije u pristupnim pregovorima zavisiti od napretka u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Srbija mora hitno da ubrza i intenzivira brzinu reformi posebno u oblasti vladavne prva“, poručio je Han tokom Međuvladine konferencije u Luksemburgu.

On je tada naveo da su završetak ustavnih reformi koje se odnose na pravosuđe i stanje u oblasti slobode izražavanja „izazovi na kojima Srbija mora da radi“.

Istovremeno komesar Johanes Han je pozvao vlasti u Srbiji da preokrenu trenutni trend neusklađivanja sa viznom politikom EU i insistirao na važnosti informisanja građana u Srbiji o procesu pristupanja i konkretnim dobrobitima reformi.

 

Izvor: Tanjug