Brnabić na Samitu „16+1“ u Sofiji

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić boraviće danas i sutra u dvodnevnoj poseti Bugarskoj, gde će u Sofiji učestvovati na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Samit, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine održaće se u subotu 7. jula, a glavne teme biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative „16+1“ za održivi napredak.

Brnabićeva je juče izjavila da očekuje mnogo od Samita „16+1“ Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji i gde će biti potpisano nekoliko ugovora.

Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije.

Premijerka Brnabić prisustvovaće poslovnom forumu u Sofiji, koji će okupiti više od 250 kineskih kompanija i oko 700 poslovnih ljudi iz centralne i istočne Evrope.

Prvog dana posete Sofiji, premijerka Brnabić sastaće se sa premijerom Državnog saveta NR Kine Li Kećangom, a na marginama Samita Kina – CIEZ predviđeni su i bilateralni susreti premijerke Brnabić sa premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i prvim potpredsednikom Vlade Belorusije Vasilijem Matjuševskim.

 

Izvor: Tanjug