Belgija ide dalje, Japan od senzacije do tragedije

Posle mečeva u ponedeljak na Svetskom prvenstu postalo je jasno da će se za polufinale u međusobom duelu boriti selecije Brazila i Belgije. “Crveni đavoli“ su do četvrtfinalnog duela sa“kariokama” došli posle spektakularnog preokreta u meču sa Japanom za konačninh 3:2.

Belgijanci su se vratili posle iznenađujućih 0:2, i zahvlajujući rezervistima i golu iz kontre u poslednjim sekundama utakmice izbegli produžetke i stekli veliko samopouzdanje pred nastavak takmičenja.

Belgija je u provm poluvremenu bukvalno okupirala gol “samuraja”, pretili su iz svih pozicija, međutim rival je uspeo da oboli. Japan je prvi put ozbiljnije zapretio tek u 30. minutu susreta, ali je svoje napadačke sposobnosti pokazao početkom nastavka. U razmaku od samo četiri minuta Japanci su postigli dva gola i potpuno šokirali rivala. Led je probio Haraguči posle lepog kontranapada, dok je drugi gol spektakularno delo Inuina sa oko 25 metatra.

Belgijanci su imali više od pola sata da se vrate u igru, a u tome im je pomogao gol Vertongena u 69. minutu. Strateg “crvenih đavola” Martinez je nešto ranije u igru uveo Falainija i Čadlija i ispostaivlo se pogodio sa izmenama. Upravo je Felaini bio najbolji u skoku posle nabačene lopte u 74. minutu.

Potom je usleo novi talas napada, Kavašima je pravio čuda na golu Japana, međtuim ni Azijati nisu ostali dužni. Japan je prilikom kornera u 94. odlučio da ne troši vreme i čeka produžekte več je napao sa velikim brojem igrača, a taj detalj ih je definitnivno koštao poraza. Nakon sigurne intervencije golaman Kurtoe, De Brujene je povukao kontru, usledila je brza tranzicija lopte koju je na drugoj stativi dočekao rezervista Čadli, koji udarcem iz prve pogodi mrežu rivala i doneo konačan preokret i veliku pobedu.

 

 

Jedan od derbija četvrtfinala, borba između Brazila i Belgije na programu je 6. juna od 20 sati.