Akcija spasavanja iz tajlandske pećine u toku, prvi dečak na sigurnom se očekuje oko 16.00

Akcija spasavanja dečaka iz pećine u Tajlandu je u toku, a zvaničnici su jutros rekli da bi prvi dečak na sigurnom mogao da se očekuje danas oko 16.00, kao i da će za celu operaciju biti potrebno dva do tri dana.

„Dečaci će iz pećine da izlaze jedan po jedan. Za to će biti potrebno dva do tri dana“, rekao je Čalongaao Čajakorn iz kriznog štaba koji upravlja spasilačkom akcijom.

U operaciji spasavanja, koja je počela jutros u 5.00, učestvuje trinaest stranih i pet tajlandskih ronilaca. Po dvojica će biti u pratnji svakog dečaka. Za izvlačenje svakog dečaka iz pećine potrebno je oko 11 časova.

Spasioci su prvo stigli do dečaka i učili ih osnovama ronjenja. Ovaj vid spasavanja je veliki rizik pošto mnogi od dečaka ne znaju da plivaju i mogli bi da se uspaniče.

Najopasniji deo puta koji deca u pratnji ronilaca treba da predju jeste uski prolaz na 1,7 kilometara od mesta na kojem su pronadjena deca.

Vodja spasilačke misije objasnio je da će, kada prodju ovu crnu tačku, deca biti manje od jednog kilometra od dela pećine u kojem su spasioci postavili bazni kamp. Odatle će morati da prodju još skoro dva kilometra, ali najopasniji deo će biti iza njih.

Veliki je izazov i da se roni u mutnoj vodi, gde je nulta vidljivost, gde je prostor ograničen i gde je nemoguće pratiti vreme ronjenja, rekli su ranije ove nedelje agenciji Frans pres profesionalni ronioci.

Lekari su procenili da dečaci mogu da izdrže spasilačku akciju. Pored fizičke pripreme i kratke obuke, psihička priprema je važna za uspeh misije.

„Upućeni su u operaciju i spremni su da budu evakuisani i da se suoče sa rizicima“, rekao je danas Narongsak Osotanakorn koji upravlja kriznim štabom.

Jedan bivši pripadnik elitne jedinice mornarice umro je u petak kada je ušao u pećinu da bi položio rezervoare sa kiseonikom duž rute kojom bi dečaci trebalo da se izvuku iz potopljenog pećinskog kompleksa. Smrt iskusnog ronioca Samana Kunana dodatno je skrenula pažnju na rizike.

Dečaci uzrasta od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener zarobljeni su 12 dana, a ronioci su ih pronašli u ponedeljak, na grebenu udaljenom oko četiri kilometra od ulaza u pećinu. Oni su krenuli da istraže pećinu, ali su ostali zarobljeni kada je voda nadošla zbog kiše.

Pećinski kompleks Tam Luang redovno biva poplavljen u kišnoj sezoni do septembra ili oktobra. Strahovalo se da bi dečaci mogli da ostanu zarobljeni u pećini mesecima.