Zoran Radojičić novi gradonačelnik Beograda

Odbornici gradske skupštine izabrali su za novog gradnačelnika Beograda direktora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i prvog na listi SNS, dr Zorana Radojičića. Funkciju zamenika graonačelnika obavljaće dosadašnji gradski menadžer, Goran Vesić.

Od ukupno 110 odbornika u beogradskom parlamentu, za Radojičića je glasalo 67.

Radojičić je u svom ekspozeu poručio odbornicima da je njegov san da glavni grad Srbije u naredne četiri godine postane prava moderna evropska prestonica.

„Od svog tima očekujem da mnogo rade i da imamo rezultate. Uložićemo mnogo truda kako bi ostvarili naše ciljeve, a građane ćemo redovno obaveštavati o našim planovima i ciljevima”, istakao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da će grad voditi sa puno posvećenosti, dodajući da je kao direktor Tiršove osetio potrebu da pokrene projekat izgradnje Tiršove 2.

Govoreći o započetim i projektima koji će se tek raditi, on je kao jedan od najvažnih naveo izgradnju metroa.

Biografija Zorana Radojičića

Profesor doktor Zoran Radojičić generalni je direktor i hirurg na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj ulici u Beogradu, u kojoj je zaposlen od 1991. godine.

Profesor je Medicinskog Fakulteta na katedri hirurgije, gde predaje dečju hirurgiju i urologiju.

Predsednik je Republičke stručne komisije za zdravstvenu zaštitu dece pri Ministarstvu zdravlja.

Kako se u biografiji navodi, rođen je 24. oktobra 1963. godine u Lazarevcu. Oženjen je Tijanom, sa kojom ima dva sina.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1989. godine sa prosečnom ocenom 9,14. Na istom fakultetu je magistrirao 1998. i doktorirao 2006. godine. Govori engleski jezik.

Usavršavao se u zemlji i inostranstvu, u najznačajnijim dečjim klinikama i bolnicama.

Član je Evropskog udruženja za pedijatrijsku urologiju (ESPU), Evropskog udruženja dečje hirurgije (EUPSA), član Nadzornog odbora Budžetskog fonda za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.

Koordinator je Ministarstva zdravlja za pedijatriju i dečju hirurgiju, a 2016. godine je uvršten u Oksfordovu enciklopediju uspešnih ljudi Srbije.

Objavio je veliki broj radova i predstavljao ih na značajnim svetskim kongresima, kao i na Američkoj pedijatrijskoj akademiji.

Radi na unapređivanju programa transplantacije bubrega i na uvođenju programa transplantacije jetre kod dece u Srbiji.

Sa svojim timom zalaže se za izgradnju nove dečje bolnice u Beogradu u kojoj će deca imati i prostorne i organizacione uslove lečenja kao one koje imaju njihovi vršnjaci u razvijenim zemljama u svetu.

 

Izvor: RTS