Vučić sa pomoćnicom generalnog sekretara UN o napadima na Srbe

Predsednik Aleksandar Vučić u razgovoru sa pomoćnicom generalnog sekretara UN za mirovne operacije Bintu Kejtom izrazio je zabrinutost zbog sve učestalijih napada Albanaca na Srbe i predao joj listu incidenata koji su se dogodili tokom maja ove godine na KiM, kao dokaz o sistematskom i ozbiljnom nasilju nad Srbima koji žive u Pokrajini.

Kako je saopštila Pres služba predsednika, Vučić je tom prilikom pozdravio dobru saradnju sa Ujedinjenim nacijama i istakao važnost Unmika za obezbeđivanje mira i stabilnosti i zaštite srpskog naroda na KiM.

„Srbija pridaje posebnu važnost Unmiku na KiM, u koju srpsko i drugo nealbansko stanovništvo ima najviše poverenja“, istakao je Vučić.

Naglasio je i da Srbija pridaje veliki značaj naporima UN na planu promocije i očuvanja mira i bezbednosti u svetu i opredeljena je za aktivno učešće u sistemu kolektivne bezbednosti.

Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva sve većeg broja pripadnika srpskih vojnih i policijskih snaga u mirovnim misijama UN.

Pozdravio je napore generalnog sekretara UN Antonija Guteresa, posebno u oblasti prevencije sukoba, uz uverenje da će koherentniji pristup i jačanje istitucionalne strukture UN obezbediti veću efikasnost u odgovoru na krizne situacije.

Pomoćnica generalnog sekretara Bintu Kejta zahvalila je na učešću srpskih bezbednosnih snaga u mirovnim operacijama UN.

Sastanku je prisustvovao i šef Unmika Zahir Tanin.

Prethodno su se sa Kejtom sastali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Izvor: Tanjug

TV K::CN