Vučić i Danko saradnji, regionu, evrointegracijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsednikom Narodne skupštine Slovačke Republike Andrejom Dankom.

Oni su razgovarali o bilateralnim odnosima, regionalnoj situaciji i evrointegracijama.

Predsednik Vučić je konstatovao da su bilateralni odnosi Srbije i Slovačke veoma dobri i prijateljski, ne samo zbog toga što Slovačka ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, već i zbog iskrenog bratstva srpskog i slovačkog naroda, čijih više od 50.000 pripadnika živi u Srbiji.

Predsednik slovačkog parlamenta zahvalio je na brizi koju srpska država pokazuje za prava slovačke nacionalne manjine i očuvanje slovačkog jezika i kulture. On je istakao da sa pažnjom prati kako se predsednik Vučić bori za nezavisnost Srbije i najviše interese srpskog naroda.

Vučić je sa gostom iz Bratislave podelio brigu zbog učestalih napada na Srbe na Kosmetu i rekao da je zbog mira i stabilnosti važno da se nastave razgovori u Briselu u pokušaju da se postigne kompromis s Prištinom.

On je zahvalio Slovačkoj i za podršku na evropskom putu, a Danko je poručio da će Slovačka nastaviti da snažno podržava proširenje Evropske unije, a pre svega evrointegracije Srbije, za koju smatra da bi trebalo da bude medju prvima primljena u EU.

On je izrazio spremnost Slovačke da sa Srbijom podeli iskustva iz procesa evrointegracija.

Izvor: Tanjug