VMRO-DPMNE: Ostavke zbog podbacivanja u diplomatiji

Lider najuticajnije makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je ovo težak period za Makedoniju jer nije dobila datum za pregovore sa EU, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg najavio je da neće biti poziva za članstvo sve dok ustav ne bude promenjen.

– Makedonija je dobila kapitulantski sporazum, ali nije dobila datum za pregovore sa EU – naglasio je Mickoski za televiziju „Kanal pet“.

Mickoski je rekao da najmanje što sada očekuje jeste da ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov podnese ostavku.

– Svi želimo da Makedonija bude deo NATO-a i EU, ali nažalost ovi ljudi ne samo što nemaju kapaciteta da reše realne probleme građana, već su podbacili i u diplomatiji – rekao je Mickoski.

Savet EU je posle duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija, a u zaključcima Saveta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene uslove.

Savet ministra EU saglasio se da pozitivni odgovori na napredak koji je Makedonija postigla na putu evrointegracija, a u zaključcima Savet kaže da je „utvrdio put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine“.

Ispred Sobranja u Skoplju sinoć je održan protest zbog promene naziva Makedonija.

Sinoćni protest, koji je po brojnosti učesnika bio mnogo manji od prethodnih, protekao je bez incidenata.