U Briselu dogovori u vezi sa migrantskom krizom

Lideri 28 zemalja članica Evropske unije sastaju se u Briselu da bi dogovorili nove mere kojima bi se ograničili dolasci migranata preko Sredozmenog mora, dok, kako je ocenio Rojters, rastuće nezadovoljstvo zbog imigracije „pritiska“ vlade od Nemačke do Italije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel očekuje da će dvodnevni samit spasti njenu kancelarsku poziciju uzdrmanu migrantskog krizom.

Grčki premijer Aleksis Cipras spreman je da potpiše dogovor sa Merkelovom s ciljem da olakša Nemačkoj vraćanje azilanata u druge evropske zemlje, piše Fajnenšel Tajms.

Cipras je za taj list rekao da je otvoren za specijalni sporazum sa Berlinom da se umanji „sekundarno kretanje“ (kada azilant iz zemlje EU u koju je prvo stigao da bi tražio azil, odlazi u neku drugu zemlju Unije).

Prema Ciprasu, postojeća pravila EU za preraspodelu azilanata među zemljama članicama Unije su „prevaziđena“.

EU će, prema nacrtu saopštenja dvodnevnog samita, ojačati svoje spoljne granice i potpisati sporazume kojim će se povećati novčana izdavanja za zemlje Severne Afrike da bi se sprečio dolazak ljudi u Evropu, piše Rojters.

Lideri EU duboko su podeljeni u vezi za pitanjem šta učiniti sa legitimnim azilantima koji su pobegli od konflikata na Bliskom istoku i Africi. To pitanje zemlje članice Unije duboko deli već tri godine i još uvek nema naznaka da će se rešiti.

Razlike su se naročito isticale poslednjih dana, što pokazuje da će biti žustrih rasprava iza zatvorenih vrata, ocenila je britanska agencija, dodajući da lideri EU u javnosti nastoje da pokažu svoje jedinstvo.

Prema podacima UN, ove godine je bilo 44.000 dolazaka preko mora, što je umnogome manje nego 2015. godine kada je više od milion izbeglica i migranata stiglo na evropsku obalu.