Telefonski razgovori u EU jeftiniji

Vlade zemalja EU i poslanici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o ograničavanju cene telefonskih poziva iz jedne članice Unije prema drugoj, što je još jedna politička pobeda za građane posle ukidanja rominga za mobilnu telefoniju.

Dogovor je postignut rano jutros, posle 12 časova pregovora i deo je šire inicijative čiji je cilj ohrabrivanje telekoma da ulažu u širokopojasne mreže i otvaranje frekvencija za standard 5G.

Evropski parlament založio se za ograničavanje maksimalne cene međunarodnih poziva unutar EU uz obrazloženje da su cene često neopravdano visoke.

Prema privremenom dogovoru, telefonski poziv iz jedne članice EU prema drugoj ne može koštati više od 19 evro centi, a jedna SMS poruka može koštati najviše šest evro centi.

EU je prošle godine proslavila ukidanje rominga unutar EU za mobilnu telefoniju šampanjcem i vatrometom.

Mnogi operatori mobilne telefonije, Evropska komisija i države članice smatraju da je ograničavanje cene međunarodnoh poziva nepotrebna populistička mera, pošto korisnici imaju mogućnost da pozive obavljaju putem servisa „Skajp, „Viber“ ili „Vocap“, koji su besplatni.

TV K::CN