Srpski trg u Rusiji, Putinovo pikanje lopte, strah od Ruskinja i druge (fudbalske) priče

foto: FIFA

Svetsko prvenstvo u Rusiji kao najpopularniji sportski događaj ove godine prate i mnoga dešavanja koja nisu direktno u vezi sa fudbalom, pa ćemo pomenuti neka od njih.

Repezentaciji Srbije priređena je velika čast jer će glavni trg u gradu Svetlogorsku u kojem je baza naših fudbaler dobiti ime Trg rusko-srpskog prijateljstva. Na srpskom trgu u Rusiji postavljena je i ploča prijateljstva, ali i velika fudbalska lopta.

foto: FIFA / welcome2018.com

Ceremonija svečanog otvaranja Mundijala biće kraća od one koju su navijači gledali na startu svetskih prvenstava u Južnoj Africi i Brazilu. Iako će vremenski biti ograničeno, spektakl neće izostati, obećavaju iz organizacije šampionata.

I dok se domaćini unapred raduju zaradi koja će od fudbala u narednih mesec dana doći u Rusiju, ima i onih koji su već udebljali svoje novčanike. Kako je saopštila FIFA, tapkaroši su ostvarili ogromne prihode preprodajom karata sa Mundijala. Iako je Svetska fudbalska federacija učinila sve što je mogla da spreči tapkaroše u njihovom poslu, procenjuje se da je ukupna zarada od takozvane preprodaje na crno najmanje dvadeset miliona dolara, a najviše od toga otići će ilegalnim internet platformama.

foto: FIFA / welcome2018.com

Svetsko prvenstvo u Rusiji još nije ni počelo, a već je ušlo u istoriju fudbala i to zato što će biti prvi planetarni šampionat na kojem će se upotrebljavati video tehnologija. Takozvani VAR, odnosno video nadzor utakmica svešće mogućnost sudijske greške na minimum, ali ne bez visoke cene. Uvođenje digitalnog studija i video nadzora koštalo je u proseku 1,2 miliona dolara i to samo po jednom stadionu.

Svima je već poznato da fudbalski timovi pred velika takmičenja moraju da budu u takozvanom karantinu, a noć pred utakmice zabranjene su aktivnosti kao što je alkohol, žurke, ali i žene. To naravno ne važi za supruge koje će navijati i pružati podršku. Selektor Nigerije Gernot Ror rekao je da će ruske žene za njegove fudbalere biti strogo zabranjene, kako bi mogli da se posvete samo fudbalu. Jedini nigerijski fudbaler koji će moći da provodi vreme sa Ruskinjom je kapiten Mikele. Ovo ne treba da čudi ako se zna da je nekadašnji fudbaler Čelsija oženjen Ruskinjom Olgom Djačenko.

Na kraju naše prve priče iz Rusije ostavili smo video koji potvrđuje da je fudbalska groznica odavno osvojila svet, pa tako i političare, među njima i jednog od najmoćnijih na svetu, predsednika Rusije Putina, koji je u svečanom salonu Kremlja zajedno sa Đanijem Infantinom iz FIFA pokazao svoje fudbalsko umeće.

TV K::CN