Radna emigracija: Otišlo nam 13.916 radnika

Srbija je zemlja radne emigracije jer je 2016. godine na rad u inostranstvo upućeno (detaširano) oko 10.580 radnika, a prošle 13.916 radnika.

To je nedavno rekla savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nada Gavrilović.

Ona je na okruglom stolu o unapređenju položaja radnika na radu u inosranstvu rekla da je urađen Nacrt izmena i dopuna Zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo, pa poslodavci više neće prijavljivati njihov odlazak tom ministarstvu, već samo Centralnom registru Ministarstva finansija, odnosno Poreskoj upravi.

„Poslodavac je oslobođen te obaveze, ali će Centralni registar obaveštavati nadležno ministarstvo kvartalno, polugodišnje i godišnje, pa će na sajtu moći da se vidi gde radnici rade“, rekla je Gavrilović.

Ona je istakla da poslodavac ne sme poslati radnika na rad u inostranstvo ako je zaposlen manje od tri meseca u toj firmi. Vlasnik firme, kako je rekla, dužan je da radniku obezbedi odlazak i povratak, zdravstveno osiguranje, bezbednost na radu i platu koja za isti posao nije manja od plate radnika te zemlje.

Gavrilović je rekla da je u poslednje vreme naglo porastao broj fiktivnih poslodavaca u Vojvodini koji upućuju radnike na rad u inostranstvo, a prva na listi zemalja gde se trenutno najviše odlazi je Slovačka.

„Fiktivni poslodavci sa radnicima koje vode u inostranstvo na rad sklapaju ugovore na granici ili čak kad stignu u zemlju i oni su ustvari trgovci ljudima“, rekla je Gavrilović.

Ona je dodala da država ništa ne zna o radnicima koji u ambasadama pojedinih država dobijaju vize i odlaze uz mogućnost da za pola godine dovedu i porodicu.

Predstavnik Sindikata radnika u građevinarstvu Saša Torlaković rekao je da je u poslednje vreme „nezaustavljiv odlazak“ radnika na rad na crno u inostranstvo i da u Srbiji gotovo da nema više dobrih građevinskih radnika ili ako ih i ima plaćaju se mesečno oko 1.000 evra.

„Poslodavce treba drakonski kazniti da se nauče pameti i ne zloupotrebljavaju radnike jer kada se u toj zemlji otkriju zloupotrebe to šteti ugledu Srbije i zatvara to tržište za druge radnike i poslodavce koji poštuju zakon“, rekao je Torlaković.

Dodao je da je poznat slučaj britanske firme koja je navodno ovde obučavala radnike za proizvodnju maski za kiseonik, a potom ih navodno odvela u Englesku na specijalizaciju, a ustvari ih je zaposlila pod lošijim uslovima od domaćih radnika. Načelnica u Inspektoratu rada Maja Ilić rekla je da je inspekcija nedavno u Vojvodini otkrila petnaestak poslodavaca, ustvari posrednika koji su slali radnike na rad u inostranstvo, a da kod nih nisu bili zaposleni, kako zakon predviđa, najmanje tri meseca.

„Poslodavci najšešće krše zakon tako što ne obezbede sigurnost na radu, pa se povređivanja kriju“, rekla je Ilić i dodala da su otkrivene i lažne dozvole sa pravom fotografijom radnika, ali sa netačnim ličnim podacima.

Predstavnica Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Dragana Petković Gajić rekla je da je u maju ove godine u EU usvojen socijalni paket za detaširane radnike u inostranstvo koji treba da obezbedi uslove i zaradu kao i za domaće radnike. Tim zakonom, prema njenim rečima, međutim nisu obuhvaćeni radnici koji se bave međunarodnim transportom i čija se prava u najvećoj meri ne poštuju jer je, zbog njihovog kretanja, objektivno teško utvrditi da li poslodavac ispunjava sve obaveze.

„O evropskom socijalnom paketu postoje dva mišljenja, jedno je da je njegov cilj da poslodavci poštuju prava radnika i da se spreči socijalni damping, a drugi da su to smislile Nemačka i Francuska da bi smanjile priliv radne snage jer poslodavci neće moći da ispune predviđene uslove, što je uvođenje radnog protekcionizma“, rekla je Petković Gajić.

Ona je istakla da će SSSS intenzivirati veze sa sindikatima u inostranstvu i da će radnici moći da zatraže pomoć u slučaju da ih poslodavci zloupotrebljavaju.

„Problem je, međutim što većina tih ljudi koji su otišli na rad nemaju informaciju o tome pa će i SSSS izraditi mapu sindikata i objaviti informacije o osnovnim uslovima rada“, rekla je Petković Gajić.

Izvor: Beta

TV K::CN