Počela međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 18“

Svečanom ceremonijom u bazi „Jug“ počela je međunarodna vežba „Platinasti vuk 18“, koja će se realizovati do 22. juna ove godine.

Na vežbi će učestvovati oko 500 oficira, podoficira i vojnika oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.
Vežbu je otvorio pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade kopnene vojske, ujedno oficir za planiranje vežbe.

Pukovnik Stopa pozdravio je sve učesnike vežbe i poželeo prijatan boravak na bazi „Jug“ i poligonu „Borovac“ i uspešno izvođenje vežbe u naredne dve nedelje.

„Kao domaćini potrudićemo se da vam kroz posetu značajnim istorijskim spomenicima predstavimo Vojsku Srbije i Republiku Srbiju“, rekao je pukovnik Stopa i poručio da se ova vežba izvodi u multinacionalnom okruženju, što je odlična prilika za sticanje i razmenu novih iskustava pripadnika vojski partnerskih zemalja.

U vežbi koja će se izvoditi po temama „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“ i „Operacija očuvanja mira“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

Vežba ima za cilj da unapredi interoperabilnost, međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

Svečanom otvaranju vežbe „Platinasti vuk 18“ prisustvovali su i pukovnik Goran Stamenković iz Komande Kopnene vojske, rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, zamenik komandanta Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije potpukovnik Ivan Simonović i komandanti jedinica iz Bujanovca.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN