Otvoren konkurs za dodelu subvencija zadrugama

foto: blic.rs

Kako bi se podstaklo formiranje novih zadruga, iz budžeta Srbije ove godine za dodelu subvencija izdvojeno je četiri puta više novca nego prošle. U planu je da se ove godine pomogne između 60 i 70 zadruga, kazao je ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić prilikom posete Nišavskom okrugu.

Za dodelu bespovratnih sredstava zadrugama, u okviru projekta “500 zadruga, 500 sela” ove godine opredeljeno je 825 miliona dinara. Za subvencije zadrugari će moći da konkurišu, a stručna komisija će doneti odluku o dodeli bespovratnih sredstava. Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj, rekao je da se cilj da se u 500 sela otvore ili da se pomogne rad zadrugama.

Od početka projekta do danas otvoreno je oko 250 zadruga, što je polovina do cilja, rekao je Krkobabić. Na području Nišavskog okruga otvorene su 3 nove zadruge i tu još ima prostora za napredak. Načelnica Nišavskog okruga rekla je da veruje da će na području tog okruga biti formirano još zadruga.

Projekat “500 zadruga, 500 sela” pokrenut je sredinom prošle godine. Cilj projekta je da se u naredne tri godine revitalizuju ili formiraju zadruge širom Srbije. Ceo projekat vredan je 25 miliona dinara.