„Lidl“ stigao u Srbiju, Vučić na otvaranju logističkog centra

Kompanija „Lidl“, nemački prehrambeni trgovinski lanac broj jedan u Evropi, stigla je i u Srbiju. U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića otvoren je logistički centar u Novoj Pazovi. Do kraja godine biće otvoreno 16 prodavnica, najavio je Vučić.

Dolazak „Lidla“ u Srbiju ne znači samo otvaranje lanca supermarketa, to je simbol napretka i govori da se Srbija pridružuje uspešnim državama, poručio je predsednik Aleksandar Vučić iz Nove Pazove, gde je nemačka kompanija otvorila Logistički centar kao prvi korak ka otvaranju svojih prodavnica u našoj zemlji.
Predsednik Srbije i generalni direktor kompanije „Lidl Srbija“ Tomislav Šapina su pritiskom na dugme podigli rampu za prvi kamion „Lidla“ koji je stigao u novoizgrađeni Logistički centar.

To je, istakao je predsednik Srbije, još jedan korak na dugačkom i zahtevnom putu ka evropskim standardima života za sve naše građane.

Ukazao je da je vrednost investicije u Novoj Pazovi 55 miliona evra, da će do kraja godine biti otvoreno i 16 prodavnica „Lidla“, u kojima će posao imati 1.500 od čak 23.000 onih koji su se kandidovali za rad u toj kompaniji u Srbiji.

Vučić je istakao da je dolazak „Lidla“ značajna inversticija za Srbiju na 45.000 kvadratnih metara logističkog centra i istakao da je na izgradnji centra radilo više od 50 domaćih kompanija i oko 2.000 radnika.

„Važnost ovog logističkog centra kao i cele investicije ‘Lidla’ u Srbiji prevazilazi važnost običnog supermarketa, to je simbol, jedan od najznačajnijih simbola napretak“, rekao je predsednik Vučić.

Rekao je da ga je iznenadila obučenost i srdačnost zaposlenih radnika koji su, kaže, pokazali neverovatnu energiju.

Ukazao je da će građani imati priliku da kupuju kvalitetne proizvode što se vidi i po sistemu provere kvaliteta provere.

Rekao je, komentarišući prezentaciju kompanije i kvalitet provere proizvoda koji dolaze u „Lidl“, da se „jabukama meri temperatura, češće nego što čovek meri temperaturu detetu, mere joj slatkoću, tako da ono što dođe do potrošača, da će ta jabuka da prođe teži ‘sistematski pregled’ nego bilo ko od nas kada je u vojsku išao“.

„Nema nikakve sumnje da će građani Srbije voleti ‘Lidl’. Do kraja godine trebalo bi da imamo 16 prodajnih objekata širom Srbije koji će zapošljavati 1.500 radnika, danas zapošljava 502 radnika“, rekao je Vučić.

Oko 300 domaćih artikala se već nalazi u „Lidlu“, rekao je i zamolio nadležne u „Lidlu“ da prošire asortiman tih proizvoda.

Predsednik je, govoreći o dolasku stranih kompanija u Srbiju, najavio i skori dolazak čuvenog lanca „Starbaks“ u Srbiju.

Naveo je da građani Srbije žele bolji život, kvalitetnu robu po nižim cenama i od onih u evropskim zemljama, žele da svoj novac troše mirno i racionalno a imaće ga sve više.

Kako je rekao, pretekli smo čak i neke zemlje EU, Bugarsku, po visini primanja i plata, koje su sada iza nas, a ako radimo vredno i radno moći ćemo da napredujemo.

Naveo je da je naš narod umoran od ratova i mržnje i približavmo se evropskim standardima.
On je zahvalio nemačkim prijateljima, koji su pomogli dolazak ove investicije, i izneo podatak da firme iz te zemlje zapošljavaju 45.000 ljudi u Srbiji.

Najavio je, još jednom, da će do kraja godine biti podignute plate i penzije.

Da li će to biti šest ili sedam odsto, to je stvar dogovora s MMF-om, takođe, „ali biće svakako značajno povećanje“.

Najavio je i otvaranje još jedne nemačke fabrike u Kruševcu, zahvalio, kako kaže, „mom Švabi“, savetniku poslatom iz nemačke vlade Jorgu Heskensu, nemačkom ambasadoru Akselu Ditmanu…

Dodao je da evropski životni standard počinje sa evropskim kvalitetom hrane i da ona mora i ovde da bude istog kvaliteta kao u zemljama EU.

„Od sada ćemo i mi imati taj kvalitet, a radimo na tome da to bude standard koji ćemo da prihvatimo svuda“, rekao je predsednik Vučić, zahvalio radnicima na pregalaštvu i radu i poručio: „Čestitam vam i hvala svima, živela Srbija“.

Svečanosti u Novoj Pazovi prisustvovali su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

Ditman je naveo da je „Lidl“ primer sve intenzivnijih ekonomskih odnosa Nemačke i Srbije.

„Nemačka je trgovinski partner broj jedan Srbije, ostrvarujući obim robne razmene od 4,3 milijarde evra. U Srbiji posluje oko 400 nemačkih kompanija koje zapoljavaju 45.000 radnika i od 2000. godine uložile su dve milijarde evra“, naveo je Ditman.

Logistički centar „Lidla“ nalazi se svega 30 kilometara od Beograda. Posebnim tehnologijama ovde je smanjena upotreba energije za 32 odsto, a potrošnja vode za 20 procenata.

Logistički centar „Lidla“ vodi računa i o pravilnom zbrinjavanju otpada. Prvi put u Srbiji čak 1.800 kvadrata industrijskog poda izvedeno je bez prekida u betoniranju. Standardna površina je 40 kvadratnih metara.

Moderne tehnologije i optimizovani procesi obezbediće efikasnost poslovanja, što je već isprobano na 30 tržišta na kojima „Lidl“ posluje. Pripreme za otvaranje Logističkog centra podrazumevale su i obuku i razvoj dela zaposlenih u inostranstvu. Iz ovog centra, roba će se isporučivati prodavnicama svakoga dana. Proizvodi će biti sveži, a zalihe dovoljne.

„Lidl“ je deo nemačke „Švarc grupe“. U svetu svakodnevno usluži oko 10 miliona kupaca u više od 10.000 prodavnica, a proizvodi se skladište u preko 150 logističkih centara.

 

Izvor: RTS, Tanjug

TV K::CN