Lideri EU o zaštiti spoljnih granica i ilegalnoj migraciji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je uoči početka sastanka grupe lidera EU u Briselu o zajedničkom pristupu pitanjima azila i migracija, da će veliki deo današnjih razgovora biti – zaštita spoljnih granica i smanjenje ilegalne migracije u Evropi. Italija najavljuje potpuno novi predlog za zajedničko rešavanje pitanja migranata.

Nemačka kancelarka je rekla da će se razgovarati i o sekundarnoj migraciji i tome da li pravedno tretiramo jedni druge unutar Šengena i kako pronalazimo razumni balans, prnosi Rojters.

Merkelova je objasnila da „svi znaju da se u Evropskom savetu, nažalost, neće postići potpuno rešenje pitanja migracija“.

„Zato će ovde biti bilateralnih i trilateralnih sporazuma, o tome kako da pomognemo jedni drugima ю a ne uvek da čekamo na svih 28 članica, već da razmislimo o tome šta je kome važno“, istakla je Merkelova.

Prema njenim rečima, ta potraga za „načinom življenja“ i daljim radom na postizanju zajedničkog evropskog rešenja u središtu je današnjih razgovora, a rad će se nastaviti narednih dana.

„Danas je savetodavni i radni sastanak. To je prva razmena, ni manje ni više. Ali, u vezi sa pitanjem kako postići bilateralne i trilateralne sporazume u narednim danima, ovaj sastanak je veoma važan“, zaključila je nemačka kancelarka.

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je potrebno efikasnije se pozabaviti sekundarnim migracionim tokovima i više ulagati u zaštitu spoljnih granica.

„Moramo raditi sa trećim zemljama, izvan EU, na zaustavljanju priliva migranata“, istakao je Makron.

Prema njegovim rečima, moguća je saradnja između 28 država članica EU ili među manjim brojem članica koje žele da zajedno nastupaju.

Makron je, takođe, upozorio da se EU suočava sa političkom krizom zbog migracija.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da će u Briselu izneti „potpuno novi“ predlog za zajedničko rešavanje pitanja migranata.

„Naziv tog predloga je ‘Evropska strategija za migracije u više nivoa’. Sadrži šest uslova i 10 ciljeva. Usmeren je na preciznu politiku regulisanja i upravljanja migracionim tokovima na efikasan i održiv način“, pojasnio je Konte.

Kako je dodao, italijanski predlog ima za cilj prevazilaženje Dablinskih propisa koji su „zasnovani na logici baziranoj na vanrednim situacijama, dok u realnosti želimo da problem rešimo na strukturalan način“.

„Naše javno mnjenje to od nas traži“, istakao je italijanski premijer.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je, uoči početka sastanka u Briselu, da Madrid namerava da ispuni svoje obaveze.

„Naravno da smo posvećeni EU, spremni smo da postignemo zajednički odgovor na globalni izazov, a to su migracioni tokovi koji pristižu, pogotovu sada, sa zapadnog Mediterana. Tražićemo podršku od naših kolega, drugih država članica, kako bismo bolje kontorlisali priliv na čijem smo sada udaru sa zapadnog Mediterana“, rekao je Sančez.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je da je za Belgiju važna kontrola spoljnih granica EU, kao „preduslov za bezbedno slobodno kretanje ljudi u Šengen zoni“.

„Druga važna tačka danas jeste da se jasno stavi do znanja šta su potencijalni uslovi za prijemne centre u skladu sa međunarodnim pravima. Treća tačka, veoma važna, jeste da se postigne sporazum o Dablinu kako bi se zagarantovala solidarnost i odgovornost“, rekao je Mišel.

Izvor: Tanjug