Grupa Albanaca pretila srpskoj deci na Kosovu

Grupa Albanaca vređala je i pretila srpskoj deci dok su se igrala na školskom poligonu u Suvom Dolu kod Lipljana, saznaje B92.net.

Reporter B92.net javlja da su Albanci deci pokazivali srednji prst i upućivali vulgarne reči na albanskom i engleskom jeziku, a govorili su i da na Kosovu nema mesta za njih, kao i da je to albanska teritorija. Albanci su potom šipkama razbilli i odvalili dvoje vrata školske zgrade. Deca su potom pozvala roditelje koji su slučaj prijavili policiji. Albanci su automobilom crne boje pobegli u nepoznatom pravcu.

Direktor osnovne škole Bratislav Đedović potvrdio je za B92 da je došlo do incidenta i da su deca prvo njega pozvala i rekla da su razbijena vrata škole i da su im Albanci pretili.

– Reč je o deci staroj deset godina koja su bila vidno uznemirena – uplašena kaže direktor Đedović.

– Sve se desilo oko 17.15 sati. Nije bilo nastave, deca su bila u školskom dvorištu kada je jedna grupa Albanaca ušla u dvorište. Tada su decu isterali napolje i pretili im na albanskom i engleskom jeziku, govorili ružne reči – rekao je Đedović.

Nasilnici su, kako je naveo, malo oštetili ulazna vrata i vrata obližnjeg magacina, lupali su nogama o vrata, vikali i posle toga otišli, a do škole su došli u crnom džipu stranih registarskih tablica.

– Deca su uplašena izašla iz dvorišta, pozvala su me pošto stanujem blizu. Pozvana je policija koja je izvršila uviđaj, a neka deca su u prisustvu roditelja dala izjave – ispričao je direktor.

Đedović kaže da u ovoj osnovnoj školi u Suvom Dolu dosad nije bilo ovakvih incidenata.

– Nije se desilo do sada i malo smo zatečeni. To je bilo etnički čisto srpsko selo, sad ima nekoliko albanskih porodica, ali mi znamo da to nije od njih već od nekih koji su sa strane došli – rekao je direktor, koji se nada da će sve „stati na ovome“, te dodao da će nastava sutra biti održana uz pojačano obezbeđenje.