Grčka traži referendum

Predstavnici uprava i opština severnog dela Grčke zahtevaju održavanje referenduma o novom imenu Republike Makedonije. Na proširenom sastanku održanom juče u Solunu, u organizaciji Regionalnog saveta centralne Makedonije, doneta je o tome rezolucija, koja će biti dodstavljena grčkoj vladi i svim političkim partijama.

Sastanku su prisustvovali gradonačelnici i predstavnici opštinskih saveta grčkog regiona centralne Makedonije, predsednici udruženja opština iz cele Grčke, uz prisustvo episkopa, predstavnici komora i univerziteta.

U rezoluciji, između ostalog, stoji da je sporazum Atine i Skoplja o novom imenu Makedonije, potpisan 17. juna na grčkom delu Prespanskog jezera, „veoma ozbiljan diplomatski i nacionalni poraz i ima štetan uticaj na interese i budućnost zemlje i grčkog naroda“. Ističe se da grčka vlada u prošlosti nije priznavala makedonsku nacionalnost i makedonski jezik, jer ih je smatrala koren iredentizma Republike Makedonije, kako je oni oduvek nazivaju „severni sused“.

Lokalne vlasti grčke pokrajine Makedonije kažu da se ne slažu sa potpisanim sporazumom i pozivaju vladu i političke stranke da on ne bude ratifikovan u grčkom parlamentu. Oni zahtevaju i da grčka vlada o toj inicijativi informiše domaću javnost, lidere stranih zemalja i šefove međunarodnih organizacija.