Glasala dva glavna Erdoganova protivkandidata, šestoro uhapšeno jer su ga vređali

Photo: Tanjug/ AP

U Turskoj se održavaju vanredni predsednički i parlamentarni izbori, na kojima može da glasa 56 miliona registrovanih birača

Dva glavna protivkandidata turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Muharem Indže i Meral Akšener, glasali su danas na predsedničkim i parlamentarnim izborima u toj zemlji, obećavši budnost usred strahova od moguće izborne prevare.

Indže je glasao u svom rodnom gradu Jalova na severozapadu Turske, dok je Akšener glasala u Istanbulu, prenosi AP.

„Nadam se da će ovi izbori biti korisni i da će istinski odraziti slobodnu volju glasača“, rekla je Meral Akšener novinarima.

Predizborni skupovi Muharema Indžea iz sekularne opozicione Republikanske narodne partije (ĆP) bili su masovni, dok je Akšener, iz novoformirane nacionalističke Dobre partije, pokušala da privuče glasove konzervativaca iz vladajuće Erdoganove stranke.

Inače, Turska danas održava veoma značajne predsedničke i parlamentarne izbore koji bi mogli da učvrste Erdoganovu vlast li, pak, da ograniče njegove velike političke ambicije. Birališta su otvorena u 08:00 sati, a biće zatvorena u 17:00 sati po lokalnom vremenu. Na izborima može da glasa 56 miliona registrovanih birača i svoje listiće ubaci u 180.000 glasačkih kutija širom zemlje.

Biće to i prvi izbori održani u vanrednom stanju, uvedenom u toj zemlji nakon pokušaja državnog udara, u julu 2016. kao i nakon što se 16. jula prošle godine narod na referendumu izjasnio o uvođenju predsedničkog sistema vođenja države.

Favorit za predsednika je aktuelni šef turske države, Redžep Tajip Erdogan, koji je bezmalo 16 godina pobeđivao na svim izborima na kojima je učestvovao.Prema konačnoj listi kandidata za prevremene predsedničke izbore, u trci je šest kandidata: Dogu Perinček, Meral Akšener, Muharem Indže, Redžep Tajip Erdogan, Selahatin Demirtaš i Temel Karamolaoglu.

Ko god pobedio, novi predsednik Turske će imati široka ovlašćenja, koja će mu pripasti po predsedničkom sistemu upravljanja države u kojem više neće biti premijerske pozicije.

Za pobedu na predsedničkim izborima kandidat mora da osvoji natprosečnu većinu glasova, a u slučaju da ni jedan kandidat to ne ostvari, za 15 dana će biti održan drugi izborni krug, u koji bi išla dva kandidata sa najvišim brojem osvojenih glasova iz prvog kruga.

Turske vlasti uhapsile su šest osoba na osnovu optužbi da su vređale predsednika Redžepa Tajipa Erdogana uoči predizbornog skupa njegovog glavnog protivnika na izborima koji se danas održavaju u toj zemlji, javlja turska državna agencija Anadolija.

Šest osoba uhapšeno je u subotu uveče, nekoliko dana nakon što su na društvenim mrežama objavljeni video-snimci na kojima se vidi kako oni glasno psuju Erdogana, a Anadolija navodi da su uhapšeni „zbog vređanja državnih starešina“.

Izvor: Tanjug