Dolaskom NATO snaga pre 19 godina, Kosovo ušlo u „novu istorijsku epohu slobode“

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da je ulaskom NATO snaga na današnji dan 1999. godine, Kosovo ušlo u „novu istorijsku epohu slobode“.Tači je na Fejsbuku povodom godišnjice povlačenja srpskih snaga kazao da je Kosovo juna 1999. godine ušlo u novu epohu zahvaljujući „otporu gradjana, borbi OVK, podršci SAD, EU i intervenciji NATO“.

„Povratak raseljenih tokom rata obeležio je prve korake u obnovi Kosova koje je za dve godine rata pretrpelo veliko materijalno razaranje, zločine, masakre, genocid i etničko čišćenje. U tranzicionom periodu Kosovo je formiralo demokratske institucije i 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, ostvarivši tako i drugi istorijski cilj posle oslobodjenja“, napisao je Tači.

On je dodao da Kosovo stremi integraciji u evroatlanske strukture, uključujući članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim agencijama UN.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, koje je počelo 24. marta 1999. godine, okončano je posle 78 dana, 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, nakon čega je usledilo povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak medjunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.