Do septembra počinje gradnja jeftinih stanova

Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je pripadnike snaga bezbednosti koji su zainteresovani da kupe stan uz pomoć Vlade Srbije, da pogledaju ogledni stan u naselju „Zemunske kapije“ i uvere se šta će moći da kupe. Premijerka Ana Brnabić je izjavila da su u budžetu izdvojena sredstva za prvu fazu gradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti i najavila da će radovi početi najkasnije do septembra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić obišli su „ogledni stan“ iz državnog projekta stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti u naselju „Zemunske kapije“.

Predsednik Vučić pozvao je pripadnike snaga bezbednosti koji su zainteresovani da kupe stan uz pomoć Vlade Srbije, da pogledaju ogledni stan u naselju Zemunske kapije i uvere se šta će moći da kupe.

Takođe, poručio je Vladi Srbije da ispita mogućnost da se na sličan način i pod sličnim uslovima obezbedi da stanove mogu da kupuju medicinske sestre, lekari, mladi bračni parovi koji imaju nameru da ostanu u zemlji…

„Ako Vlada nađe finansijske mogućnosti, a verujem da Siniša (Mali) može u tome da pomogne premijerki, ako vlada nađe mogućnosti to bi mnogo značilo za sve“, poručio je Vučić.

Zahvalio je vladi što je razumela njegovu inicijativu, ministrastvima građevinarstva i policije i naveo da veruje da će zainteresovani pripadnici snaga bezbednosti, kojima su stanovi poput ovog u „Zemunskim kapijama“ namenjeni, moći da se uvere da će ti stanovi biti visokog kvaliteta, a po cenama koje su značajno niže od tržišnih.

Kako je naveo, za stan poput ovog oglednog, koji ima 67 kvadrata, mesečna rata biće 18 evra, a gradnja tih stanova poguraće i druge grane privrede, a sve to pokazuje, zaključio je, koliko Srbija napreduje i kako ekonomija raste.

Vučić je, međutim, primetio da se mora, u vezi sa jeftinim stanovima, urediti i to da oni koji ih tako kupe ne mogu nakon recimo sedam godina da odu iz službe i zaposle se kao obezbeđenje kod nekog tajkuna…

„Kad ulažemo u vojnika ili policajca, ova zemlja mnogo ulaže, i ne možemo da dozvolimo da on ode posle nekoliko godina jer neki tajkun može da ga dobro plati, da ga uzme preko noći…zato bismo da uradimo koliko možemo i za druge da učinimo, za druge profesije, da mogu da kupuju ovakve stanove“, poručio je Vučić.

„U budžetu izdvojena sredstva za prvu fazu gradnje jeftinih stanova“

Premijerka Ana Brnabić je izjavila da su u budžetu izdvojena sredstva za prvu fazu gradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti i najavila da će radovi početi najkasnije do septembra.

Kako je rekla, do kraja 2019. biće završena prva faza u kojoj će biti izgrađeno 1.578 stanova, a radovi će početi prvi u Vranju i Nišu.

„Gradnja traje u između 12 i 14 meseci i do kraja 2019. biće završeva prva faza“, rekla je Brnabić nakon obilaska oglednog stana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Brnabić je rekla da je zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića počela realizacija projekta jeftine stanogradnje.

Premijerka je objasnila da će prva faza izgradnje početi u šest gradova, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Vranju, Kraljevu i Kragujevcu.

Navela je da će stanovi biti površine između 32 i 92 kvadrata i da će oni moći da se prijave za bilo koju kvadraturu.

„Želimo da onima koji imaju porodice obezbedimo makskmalan konfor da im se odužimo za njihov rad i da omogućimo onima koji su mlađi da imaju uslove za razvoj karijere i stvaranje porodice“.

Brnabić je kazala da će ukupno biti napravljena 5.203 stana i da se već traže i pripremaju nove lokacije.

Premijerka je rekla da je već oko 19.000 pripadnika službi bezbednosti izrazilo interesovanje za stanove samo u ovih šest gradova.

Premijerka je pozvala sve pripadnike snaga bezbednosti da dođu i pogledaju ogledni stan kako bi videli šta kupuju uz podršku vlade.

Brnabić je rekla da će to biti veoma kvalitetni stanovi sa 80 odsto domaćih materijala, što će pozitivno uticati na domaću građevinsku industriju.

„Ovi stanovi su u energetskom razredu C, što znači da će imati 20 odsto niže troškove za struju.

Zajedno sa predsednikom i premijerkom ogledni stan je obišla i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Izvor: Tanjug