Britanski princ susreo se sa palestinskim predsednikom

Britanski princ Vilijam je u Ramali na Zapadnoj obali razgovarao s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, izrazivši nadu da će biti trajnog mira u regionu.“Veoma mi je drago da naše dve zemlje blisko sarađuju i da su postigle uspehe u oblasti obrazovanja i pomoći. Zato, neka se to dugo nastavi“, rekao je princ Abasu na početku sastanka u sedištu Mukata gde je dočekan uz visoke počasti, navodi AP.

Izraelski mediji su povodom izjave princa Vilijama u Ramali o „saradnji dve zemlje“ komentarisali da „izgleda“ da on „priznaje Palestinu kao zemlju“.

Abas je rekao Vilijamu da je palestinsko rukovodstvo i dalje zainteresovano za mir s Izraelom, ali u granicama iz 1967. godine, pre Šestodnevnog rata tokom kojeg je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze, teritorije na kojima Palestinci planiraju nezavisnu državu.

Princ Vilijam je u prvoj poseti nekog člana kraljevske porodice regionu kojim je nekada vladala britabska imperija. On se u Jerusalimu sastao s predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom, razgovarao je i s premijerom Nedžaminom Netanjahuom, a prethodno je posetio Jordan.

 

Izvor: Beta