Austrija preuzela predsedavanje EU

Austrija je danas preuzela od Bugarske šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, uz obećanje da će bolje zaštititi spoljne granice tog bloka 28 zemalja.

Na svečanosti visoko u Alpima, kod Šladminga, kancelar Sebastijan Kurc je rekao da šestomesečno predsedavanje predstavlja „čast, ali i veliku odgovornost“ za sustriju, navodi Asošiejted pres.

Na svečanosti je, prenosi Blumberg, bugarski premijer Bojko Borisov predao Kurcu „štafetu“ predsedavanja, a došao je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk dan pošto su lideri EU na samitu u Briselu postigli dogovor o migrantima.

Kurc je kazao da će njegova uloga u narednih šest meseci biti da pomogne smanjenju tenzija u Uniji, i ocenio da je „medjunarodno okruženje trenutno nepovoljno“.

„Želimo da iskoristimo ovih šest meseci da izgradimo mostove u EU i smanjimo tenzije. Fokusirani smo i na izgradnju Evrope koja štiti, što je moto našeg predsedavanja“, kazao je Kurc.

Tusk je pohvalio moto austrijskog predsedavanja „Evropa koja štiti“ i naveo da je potreba za bezbednošću postala očigledna tokom migrantske krize.

Dodao je da Evropljani očekuju da njihovi lideri „pokažu odlučnost u uspostavljanju osećaja sigurnosti i reda“.

„Ne zbog toga što su odjednom postali ksenofobični i žele da podignu zidove prema ostatku sveta, već zato što je posao svake vlasti da sprovodi zakon i da štiti svoju teritoriju i granicu“, naveo je Tusk.

Predsedavanje omogućava Austriji da upravlja sastancima i utvrdjuje prioritete dok se EU bori s prilivom migranata, s upravljanjem granicama i drugim pitanjima, uključujući Bregzit.

Kurc je došao na čelo vlade posle predizbornog obećanja da će ograničiti priliv migranata u Austriju, a upravo to pitanje biće na vrhu prioriteta njegove desne koalicione vlade tokom predsedavanja Unijom.

Uz migracije, medju prioritetima austrijskog predsedavanja biće i pregovori o budžetu EU i napredak u proširenju Unije na zemlje Zapadnog Balkana, navodi Frans pres.

Medjutim, očekuje se da će Austriji biti teško da postigne opipljive rezultate, delom zbog početka kampanje za evropske izbore u maju 2019. godine, kao i zbog teških pregovora s Velikom Britanijom o Bregzitu, pred njen izlazak iz EU marta sledeće godine.

 

Izvor: Beta