Asad: Sirija nema hemijsko oružje, to su bajke i izgovori

Sirijski predsednik Bašar al-Asad kaže da Sirija od 2013. godine ne poseduje hemijsko oružje i da su optužbe da sirijska vojska koristi takvo oružje „izgovor za intervenciju drugih zemalja“.

– U potpunosti smo eliminisali hemijsko oružje. Nemamo ga u Siriji od 2013. godine“, rekao je on u danas objavljenom intervjuu ruskoj televiziji NTV, naglasivši da je „priča o hemijskom oružju – izgovor za direktnu vojnu intervenciju i napade na sirijsku vojsku.

Asad kaže da su „bajke o hemijskom oružju“ izmišljene kada su teroristi, koje je kontrolisao Zapad, poraženi u nekim sirijskim oblastima“.

– Ove provokacije nemaju nikakve veze sa realnošću. Ovo je rezultat njihove mašte i medijskih izmišljotina, i nešto što izmišljaju njihovi masovni mediji širi se dalje po svetu putem interneta i drugih medija. Zato je nemoguće sprečiti tu provokaciju, Amerikanci konstantno lažu i odmah napadaju – rekao je predsednik Sirije, prenosi Tas s.

Kako je istakao, „kada se ne poštuju medjunarodni propisi, kad nema efikasnih institucija UN, ne možete govoriti o sprečavanju provokacija i svet živi prema zakonu džungle“.

Izvor: Tanjug