Albaniju i Makedoniju čekaju velike promene na putu ka EU

Evropska unija planira da kroz godinu dana otpočne pristupne pregovore sa Albanijom i Makedonijom, ali obe zemlje nesumnjivo imaju još mnogo posla pred sobom da bi postale punopravne članice, napominje „Dojče vele“ (DW) i navodi šta to Tirana i Skoplje treba da promene da bi ispunile evropske standarde.

Navodeći da je jedan od zadataka pitanje osnovnih prava i zaštita manjina, „DW“ konstatuje da je Brisel, sve u svemu, zadovoljan stanjem s vladavinom prava u Makedoniji.

„Evropska komisija je u nedavno objavljenom Izvešstaju o napretku, navela da su potrebni dalji napori kada je reč o potpunoj implementaciji osnovnih prava. Romi nisu dovoljno integrisani, a mnogi od njih žive u siromaštvu. Osim toga, Evropska komisija kritikuje Makedoniju zbog stanja u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama. Takođe, u nedovoljnoj meri se krivično gone oni koji šire govor mržnje“, ukazuje „DW“.

Kada je reč o Albaniji, dodaje, u pomenutom izveštaju ocenjuje se da je ta zemlja ostvarila značajan napredak u zaštiti manjina, ali da je još daleko od cilja, te da mora da poboljša uslove života za Rome i balkanske Egipćane.

„Nemačka vlada nada se da će pristupnim pregovorima u kojima se u okviru posebnog poglavlja govori o osnovnim pravima i unutrašnjim stvarima, doći do poboljšanja u te dve zemlje“, tvrdi „DW“.

Ukazuje i da se, prema izveštajima „Reportera bez granica“, sloboda štampe u Makedoniji i Albaniji suočava sa „primetnim problemima“, te da je na aktuelnoj listi zemalja o poštovanju slobode štampe u svetu, Albanija na 75, a Makedonija na 109. mestu od ukupno 180 zemalja.

Kao drugo pitanje kojim Tirana i Skoplje treba da se pozabave, „DW“ navodi borbu protiv korupcije, te ističe da je Albanija na tzv. Korupcijskom indeksu organizacije „Transparensi internešenal“ na 91. mestu, a Makedonija na 107. mestu.

Treća stavka, prema „DW“, je borba protiv organizovanog kriminala.