Vučić u Sofiji na Samitu EU – Zapadni Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće na Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Sofiji, u četvrtak 17.maja. Vučić u Sofiju putuje sutra, gde će, kako saznaje Tanjug, tog dana učestvovati na Samitu Evropskih narodnih partija i razgovarati sa predsednikom Džozefom Dolom.

Do pre par dana, zbog prisustva Kosova na samitu i najave da bi pojedine članice EU koje nisu priznale Kosovo, mogle zbog toga da izostanu, nije bilo sasvim jasno da li će i kako Srbija učestvovati na ovom, za Zapadni Balkan važnom skupu, odnosno hoće li Srbiju predstavljati predsednik Vučić.

On je, pre par dana izjavio da će na Samit EU – Zapadni Balkan u Sofiji otići ukoliko sve bude u redu, imajući u vidu da „svakog dana izađe neka nova deklaracija“.

A posle telefonskog razgovora sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, potvrdio učešće i najavio da će dati doprinos stabilizaciji prilika na Zapadnom Balkanu i rekao da će Srbija nastaviti da daje doprinos evropskoj agendi povezivanja regiona.

Na je tu odgovornost, kao i odgovornost prema budućnosti Srbije i zaštiti njenih interesa, ukazao je i prethodno u Bukureštu, na kvadrilaterali Rumunije, Bugarske, Grčke i Srbije, gde je podsetio da Srbija mora da bude prisutna na Samitu EU – Zapadni Balkan u Sofiji, jer ne bi bilo dobro da zemlja ne bude prisutna na skupu na koji dolaze najmoćniji evropski lider.

Vučić je, tada, i dodao da će se sa premijerkom Anom Brnabić dogovoriti ko će predstavljati Srbiju uz pitanje novinarima „mislite da je dobro za Srbiju da tamo budu i Angela Merkel i Emanuel Makron i svi najvažniji evropski lideri, a da Srbija ne bude?“ Kako je rekao, postoje manji sastanci na kojima ne mora da se prisustvuje, i na kojima može da se „isteruje formalnost“, ali da se to ne može kada dolaze najmoćniji evropski lideri od kojih nam zavise ekonomija, politička budućnost.

„Da kažete – ne možemo? Španija to sebi može da dozvoli, jer je u klubu, Srbija nije u klubu. Srbija mora da radi na svom razvoju“, rekao je Vučić i dodao da skup u Sofiji organizuju premijer i predsednik Bugarske Bojko Borisov i Rumen Radev, da će doći sve evropske zemlje i da ne možemo da zabijemo „nož u leđa“ Bugarskoj i kažemo da nas to ne interesuje, iako su oni nas podržavali na svakom mestu i na različite načine.

Za sada je neizvesno koje će sve zemalja EU učestvovati na samitu u Sofiji, ali španski premijer Marijano Rahoj, prema pisanju medija, neće prisustvovati Samitu, iako će 16.maja boraviti u Sofiji.

Predsednik španske vlade će u glavnom gradu Bugarske biti na neformalnom okupljanju Evropskog saveta dan ranije, ali neće ostati na centralnom skupu.

Španski premijer kategorički je odbio da sedi za istim stolom sa Hašimom Tačijem ili bilo kojim predstavnikom samoproglašene „države Kosovo“, da se fotografiše ili razgovara sa njima.

Inače Bugarska, koja je domaćin, Samit organizuje po takozvanom Gimnih formatu, koji podrazumeva prisustvo svih učesnika, bez naziva i obeležja zemalja ili regiona, a u nacrtu deklaracije koja bi trebalo da bude usvojena na samitu u Sofiji, a u koju je Tanjug imao uvid, trenutno se ne pominje niti jedna država Zapadnog Balkana.

U nacrtu deklaracije, samo se „potvrđuje nedvosmislena podrška evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, a „partneri sa Zapadnog Balkana se obavezuju da slede evropski put kao svoj strateški izbor“.

 

Izvor: Tanjug

TV K::CN