Vučić doputovao u Dizeldorf

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Dizeldorf, a svečani doček priredio mu je predsednik vlade nemačke pokrajine Severne Rajne Vestfalije Armin Lašet.

Posle sastanka sa Lašetom predsednik Srbije razgovaraće sa ministrom ekonomije, inovacija, digitalizacije i energije pokrajine Severne Rajne Vestfalije Andreasom Pinkvartom.

Vučić će prisustvovati i otvaranju Poslovnog foruma Srbija – Severna Rajna Vestfalija.

Predsednik Srbije dolazi u posetu NRW u važnom političkom trenutku, kada se pitanje sudbine Kosova, a time i Srbije, analizira u međunarodnim krugovima, pre svega, među učesnicama zemalja “kvinte“, (Amerika, Velika Britanija, Francuska, Italija i Nemačka) i par dana pred samit lidera zapadnog Balkana, u Sofiji, gde će se ponovo podsetiti na obećanja sa samita iz Soluna pre 15 godina, vezana za integraciju zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU).

Vučićev glavni sagovornik Lašet, je i istovremeno i potpredsednik Hrišćansko-demokratske unije, na čijem čelu je kancelar Angela Merkel.

Iako važi za skromnog i pomalo defanzivnog političara, Lašet je, kako se kaže u nemačkim političkim krugovima, blizak saradnik kancelara Merkelove.

O njemu se govorilo i da je “džoker“ Merkelove za teške slučajeve i njen “verni pratilac“, a da li bi jednog dana mogao da bude i njen naslednik na mestu kancelara i šefa CDU, otvoreno je pitanje.

Lašet u NRW vlada zajedno sa liberalima i za njega se kaže da nije zagriženi konzervativac, već umereni političar, spreman za razgovor.

Vučić će se danas susresti sa najmoćnijim ljudima ove važne i ekonomski jake nemačke pokrajine, koja je nekada bila “tvrđava socijaldemokrata“, a sada je čvrsto u rukama demohrišćana i Lašeta.

To je pokrajina za koju se nemački političari posebno bore, između ostalog, i zato što iz NRW dolazi svaki peti savezni nemački birač.

Kada je reč o srpsko-nemačkom forumu, odnosno, forumu Srbija-NRW, goste će danas, kako se očekuje, pozdraviti Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, a najavljeno je i učešće predsednika Industrijske i trgovinske komore NRW Tomasa Majera, pokrajinskog ministra privrede Andreasa Pinkvarta, a u privredno-političkom dijalogu sa Vučićem se biti bivši specijalni Koordinator Pakta stabilnosti Bodo Hombah, kao i drugi gosti.

TV K::CN