U Srbiji 140.000 obolelih od psorijaze, potrebna savremenija terapija

Od psorijaze je u Srbiji obolelo 140.000 ljudi, a procenjuje se da je za 300 potrebno obezbediti biološke lekove jer nema drugih terapijskih mogućnosti, rečeno je danas u Beogradu na skupu o tome.

Ambasada SAD je u saradnji s Klinikom Kliničkog centra Srbije za dermatovenorologiju i s Klinikom VMA za kožne i polne bolesti organizovala na Medicinskom fakultetu u Beogradu skup o tom ozbiljnom sistemskom, autoimunom oboljenju koje u mnogim slučajevima prate druge bolesti.

Direktor Klinike za dermatovenorologiju Kliničkog centra Srbije Miloš Nikolić je rekao da je biološka terapija dostupna za druge autoimune bolesti, ali ne i za psorijazu.

„Cilj dermatologa je da unaprede lečenje svojih pacijenata uvodjenjem savremene terapije, i da skrenu pažnju na posledice psorijaze, ukoliko se ne leči adekvatno i na vreme“, rekao je Nikolić.

Ambasador SAD Kajl Skot podržao je taj susret i najavio dalju saradnju Ambasade s Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstvo i Medicinskim fakultetom u Beogradu kako bi savremenija terapija bile na raspolaganju onima kojima je najpotrebnija, kazao je Skot.

TV K::CN