„U 2017. 92 napada na novinare, sad 30 za četiri meseca“

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je, uoči Dana slobode medija 3. maja, sve da se uzdrže od svakog oblika pritiska na medije i novinare.

Osim toga, Pašalić je pozvao medije da razvijaju princip odgovornog i nepristrasnog novinarstva.

Pašalić je u saopštenju konstatovao da pritisaka na medije i dalje ima, često i kroz direktne napade na novinare.

Podsetio je da su prošle godine, prema podacima medijskih udruženja, zabeležena 92 napada na novinare, a u prva četiri meseca ove godine čak 30 napada, među kojima dva fizička napada, šest verbalnih pretnji i 22 slučaja pritiska.

Novinari obraćajući se zaštitniku građana ukazuju da su, sem pritiscima, izloženi i neprimerenom ophođenju javne vlasti, upozoravaju da rade bez ugovora i zagarantovanih zarada, da im se onemogućava sindikalno organizovanje, naveo je Pašalić.

Dodao je da takav položaj novinara i medija ruši medijsku slobodu i novinarsku profesiju, a pravo na informisanje građana čini teško ostvarivim.

“Razvoj demokratskih društava koja u potpunosti teže ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava neodvojivo je povezan sa osvajanjem sloboda, uključujući i medijske. Demokratija i jake institucije ne mogu postojati bez slobodnih i odgovornih medija, kao i ostvarivanja prava građana na informisanje”, ukazao je Pašalić.