Trampov čovek dostavio Vučiću plan zapadnih velesila za hitno rešenje kosovske krize

Sjedinjene Američke Države i zapadne velesile dostavile su plan rešenja kosovskog problema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saznaje “Blic”. Naša strana je plan ocenila kao loš, mada bolji od svih prethodnih.

Učestali sastanci predstavnika zemalja Kvinte, a naročito ubrzano delovanje administracije američkog predsednika Donalda Trampa, nije slučajno. Zapadne zemlje dostavile su svoj predlog predsedniku Srbije.

Ni Trampova administracija, ali ni Makronova u Francuskoj ni briselska predvođena Junkerom nemaju razumevanja za interese Srbije
– SAD i zapadne sile su dostavile svoja načela i principe, ali je za nas to nedovoljno dobro. Ne možemo da dobijemo nijednu opštinu, ZSO će dobiti statut, ali se ne zna koji će status imati – kaže izvor “Blica” upoznat sa detaljima predloga.
– Na Vučićev sto je stiglo više od onoga što je Srbija dobijala ranije, što je pozitivna okolnost, ali to za njega i dalje nije prihvatljivo. Svestan je da je ovo nepristojna ponuda Zapada sa kojom ne može da izađe pred građane – tvrdi sagovornik “Blica”.

 

Kako je “Blicu” preneo jedan od učesnika sastanka iz redova NVO, očigledno je da se Americi žuri da kosovsko rešenje koje odgovara zapadnim velesilama progura možda i do kraja godine. Mičel je bio veoma direktan, kaže naš izvor, rekao je da “ako ne prihvati Vučić, ima ko hoće”, ali da bi neprihvatanje bilo “kraj i za njega (Vučića) i za Srbiju”.

 

Na izjave predsednika i njegove istupe u javnosti najviše se odražava upravo tema Kosova. Dok je zadovoljan kako sve teče na unutrašnjem planu, a sva dostupna istraživanja o rejtingu SNS i njegovom ličnom mu idu na ruku, spoljni pritisci se pojačavaju. To je rezultiralo i burnim Vučićevim nastupom pre tri nedelje u Skoplju na zatvorenom delu sastanka lidera Brdo-Brioni procesa. Vučić se tada svadjao sa Hašimom Tačijem i ostalim učesnicima, optužuju ih da licemerno govore o saradnji i podršci, a jedan drugog sapliću. Pojedini lideri zemalja učesnica apelovali su na Vučićeve saradnike da utiču na njega da “spusti loptu” kako bi se “izbegao skandal”.

TV K::CN