Štrajk taksista blokirao Slaviju

U centru Beograda štrajkuju taksisti okupljeni oko Ugovorne privredne taksi komore Srbije. Blokirani su prilazi Trgu Slavija. Taksisti protestuju protiv liberalizacije dobijanja taksi dozvola, ali i protiv zakonskih rešenja kojim se omogućava rad mobilnim aplikacijama koje rade po principu „Ubera“ na teritoriji Srbije. Najavljuju da će protestovati sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Saobraćaj je obustavljen u Beogradskoj ulici, Ulici kralja Milana, i u delu Nemanjine ulice od Resavske, gde se nalazi više vladinih ministarstava. Policija usmerava vozila na alternativne pravce.
Ni tramvaji ni autobusi ne rade u tom delu gradu, ali u funkciji su ulice koje su poprečne sa Nemanjinom, kao i Ulica kneza Miloša.

Taksisti najavljuju da će nastaviti protest dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Nacrt pravilnika o linijskom prevozu radi Radna grupa pri Ministarstvu saobraćaja. Pravilnikom treba da se propiše ko i pod kojim uslovima može da dobije licencu za taksi.

U radu grupe do nedavno su učestvovali i predstavnici Ugovorne komore taksista, ali su tu radnu grupu napustili i traže donošenje specijalnog zakona o taksiju.

„Najviše nam smeta rad nekorektnih aplikacija koje su zabranjene u Evropi, a koje se bave taksi prevozom. One moraju da se ukinu. Tražimo i obustavu zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju. Smatramo da je potrebno doneti poseban zakon o taksi prevozu, koji bi bio osnovni zakon“, ističe Saša Knežević iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Osnovna primedba taksista se odnosi na takozvane mobilne aplikacije koje funkcionišu, a na mala vrata uvode firme kao organizatore i nosioce posla u taksiju.

Jedna aplikacija koja funkcioniše na teritoriji Srbije, Hrvatske i Austrije je „Car go“ i ona, kažu, već ima 60.000 korisnika.

Cena prevoza preko aplikacije je manja od sadašnjih taksi tarifa. U toj firmi kažu da posluju po zakonu i da plaćaju porez, ali da se zalažu i da ceo sistem taksija u Srbiji bude kontrolisan.

„Svaki porez je naplaćen i plaćen državi, čak se zalažemo za to i želeli bismo da se u realnom vremenu povežemo sa Poreskom upravom“, rekao je direktor firme „Car go“ Aleksandar Vučić.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da taksisti nemaju pravo da blokiraju život Beograđana i istakla da ne postoji nijedan razlog za današnji protest.

Podršku Radnoj grupi dala je većina taksi udruženja, međutim, taksisti iz Ugovorne komore kažu da su vlasnici udruženja samo nosioci radio-frekvencija, kojim nalaze mušterije.

Taksisti iz Ugovorne komore smatraju da ih zbog toga vlasnici raznih taksi udruženja ne mogu predstavljati u Radnoj grupi oko donošenja zakona.

Izvor: RTS, Tanjug